Kombinera praktisk INRIKTNING med behörighetsgivande GYMNASIEÄMNEN

 

Allmän kurs med Praktisk inriktning

Praktisk inriktning vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur man arbetar praktiskt i skolans verkstäder, kök och odlingar. Den passar särskilt bra för dig som vill arbeta med händerna - lär dig bli en "doer".

Praktisk inriktning arbetar du med främst under torsdagar och fredagar när du går på Allmän kurs. Övriga dagar studerar du behörighetsgivande gymnasiekurser - Läs mer om Allmän kurs. Vissa veckor arbetar du mer tematiskt, och då kan praktiska studier ske även andra veckodagar, eller möjligheter till extratid finnas på eftermiddagarna.

Praktiskt arbete, hantverk och teknik

När du går Allmän kurs med praktisk inriktning på Ölands Folkhögskola, får du arbeta med bland annat slöjd, odling, matlagning och egna praktiska projekt. Du får grundläggande kunskap om både maskiner, handredskap och olika praktiska moment.

Vi arbetar ofta med längre projekt, som ger tid att uppleva hela vägen från materialens ursprung, till en färdig produkt. Under våra matlagningsprojekt tillagas dagens alla måltider i vårt stora café/kök. Där har vi möjlighet att tillaga mat för oss, och för andra - allt från hela menyer till specialbryggt kaffe eller smoothies. Vår täljworkshop ger möjlighet att tillverka enkla redskap och skålar, eller inredningsdetaljer. Det enda som behövs är färskt trä och vassa redskap. I trä- och metallverkstaden tillbringas många timmar för att lära sig maskiner och utrustning, som bandsåg, borrmaskiner och svets. I vår syverkstad arrangeras kurser i sömnad av kläder, möbeltapetsering och lagning av kläder. Vi arbetar även med stickning, tovning m.m. under ett läsår. Mellan påsk och kursavslutningen sätter praktisk kurs upp odlingar av blommor och grönsaker som senare planteras ut i skolans omgivning i gerillaodlingar.

Alla skolans verkstäder är öppna för arbete även på kvällar och helger.

Allmän kurs med Praktisk inriktning ger inblick i många av de hantverk och tekniker som är grunden för självhushåll, laga och tillverka det man behöver. Efter att gått praktisk kurs, har du lärt dig sysslor som är användbara i din vardag eller i ett framtida yrkesval. Kursen startar 21 augusti 2017 och slutar 1 juni 2018.

Detta får du bland annat arbeta med

Träverkstad - med handredskap och maskiner

Metallverkstad - med svetskurs och smide

Textilworkshops - med lagning och omsömnad av kläder

Matlagning - i kursdeltagarnas eget café/kök

Slöjd - med länets hemslöjdskonsulenter

Odling - vi lär oss grundläggande odlingstekniker inom urban odling och gerillaodling.

 

Har du frågor om Allmän kurs med Praktisk inriktning?

Hör av dig till Lars Gustavsson.

Mejl: lars.gustavsson@olandsfolkhogskola.se
Tel: 0485 56 44 47

Ansök nu

Blogginlägg

Lilla Björka med Praktisk

Under den senaste veckan har Allmän kurs arbetat med temat litteraturhistoria. Allmän kurs Praktisk inriktning tog tillfället i akt att göra en roadtrip till Lilla Björka, i en by ca 3mil norr om Växjö. Målet för resan är författaren Elin Wägners hem. Högläsning ur boken 1000år i...

Läs mer »

Plats finns på Allmän kurs, Dokumentärfilmskolan och Företagsam framtid.

Vi kan fortfarande erbjuda platser på några kurser. DOKUMENTÄRFILMSKOLAN  Här kan du göra så mycket film du bara orkar och hinner! På vår dokumentärfilmskola har du tillgång till kamera och redigering dygnet...

Läs mer »

Odlar för fika

Praktisk kurs odlar inför nästa veckas fredagsfika. Då bjuder vi på knäckebröd med yougurt och egenodlad sallad och groddar. Allt är odlat i korridoren utanför matsalen. Mer närodlat än så här kan det inte bli:) Även fröbomber kommer att finnas för utdelning till...

Läs mer »