Besöksadress

Ölands folkhögskola
Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Visa på google maps

Kontakt

Telefon 0485 - 56 44 00
Fax 0485 - 387 74
E-post olands.folkhogskola@folkbildning.net

Fakturaadress

Landstinget i Kalmar Län
Fakturascanning 6220001 

Box 601, 391 26 Kalmar
Org.nummer: 232100-0073

ALLMÄN Kurs Praktisk inriktning

Praktisk inriktning vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur man arbetar praktiskt i skolans verkstäder. Den passar särskilt bra för dig som vill arbeta med händerna - lär dig bli en "doer".

Kombinera praktisk INRIKTNING med GYMNASIEÄMNEN

Praktisk inriktning arbetar du med främst under torsdagar och fredagar när du går på Allmän kurs. Övriga dagar studerar du behörighetsgivande gymnasiekurser - läs mer om det här. Vissa veckor arbetar du mer tematiskt, och då kan praktiska studier ske även andra veckodagar, eller möjligheter till extratid finnas på eftermiddagarna.

Praktiskt arbete, hantverk och teknik

När du går Allmän kurs med praktisk inriktning på vår folkhögskola, får du arbeta med bland annat slöjd, odling, matlagning och egna projekt. Du får grundläggande kunskap om både maskiner, handredskap och olika praktiska moment.

Vi arbetar ofta med längre projekt, som ger tid att uppleva hela vägen från materialens ursprung, till en färdig produkt. Under våra matlagningsprojekt tillagas dagens alla måltider i vårt stora café/kök. Där har vi möjlighet att tillaga mat för oss, och för andra - allt från hela menyer till specialbryggt kaffe eller jos. Vår täljworkshop ger möjlighet att tillverka enkla redskap och skålar, eller inredningsdetaljer. Det enda som behövs är färskt trä och vassa redskap. I trä- och metallverkstaden tillbringas många timmar för att lära sig maskiner och utrustning, som bandsåg, borrmaskiner och svets. I vår syverkstad arrangeras kurser i sömnad av kläder, möbeltapetsering och laging av kläder. Vi arbetar även med stickning, tovning m.m. under ett läsår. Mellan påsk och kursavslutningen sätter praktisk kurs upp odlingar av blommor och grönsaker som senare planteras ut i skolans omgivning i gerillaodlingar.

Alla skolans verkstäder är öppna för arbete även på kvällar och helger.

Praktisk inriktning ger inblick i många av de hantverk och tekniker som är grunden för självhushåll, laga och tillverka det man behöver. Efter att gått praktisk kurs, har du lärt dig sysslor som är användbara i din vardag eller i ett framtida yrkesval.

Detta får du bland annat arbeta med

Träverkstad - med handredskap och maskiner

Metallverkstad - med svetskurs och smide

Textilworkshops - med lagning och omsömnad av kläder

Matlagning - i kursdeltagarnas eget café/kök

Slöjd - med länets hemslöjdskonsulenter

Odling - vi lär oss grundläggande odlingstekniker inom urban odling och gerillaodling.

 

Har du frågor om denna inriktning?

Hör av dig till Lars Gustavsson.

Mejl: lars.gustavsson.oland@folkbildning.net
Tel: 0485 56 44 47

Ansök nu

Blogginlägg

Praktisk täljer

Under den senaste tiden har praktisk kurs täljt i färkt trä tillsammans med mästerslöjdaren Anders Isgren. Workshopen kan beskrivas som...

Läs mer »

konstnatt och skördefest på ölands folkhögskola

VÄLKOMNA TILL KONSTNATTEN PÅ ÖLANDS FOLKHÖGSKOLA Öppet kl 17.00 - 24.00 fredagen...

Läs mer »

open space 2016

Idag har årets Open Space gått av stapeln och mer än 40 intressegrupper har skapats. Några exempel är teatergrupp, musikgrupp,...

Läs mer »