Besöksadress

Ölands folkhögskola
Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Visa på google maps

Kontakt

Telefon 0485 - 56 44 00
Fax 0485 - 387 74
E-post olands.folkhogskola@folkbildning.net

Fakturaadress

Landstinget i Kalmar Län
Fakturascanning 6220001 

Box 601, 391 26 Kalmar
Org.nummer: 232100-0073

Allmän kurs

Allmän Kurs

Våra allmänna kurser är behörighetsgivande kurser eftersom du efter utbildningen kan få grundläggande behörighet att söka vidare till högskola/universitet eller yrkeshögskola. 

Kurserna är till för dig som inte gått färdigt gymnasiet. Folkhögskolan är vuxenutbildning och du måste ha fyllt 18 år för att gå hos oss. Du kan läsa ett eller flera år, beroende på din studiebakgrund.

På Allmän kurs kan du läsa in grundläggande högskolebehörighet, samtidigt som du utvecklar något av dina intressen (eller hitta ett nytt) på någon av våra inriktningar: Bild, Hälsa, Film och Praktisk.

Få grundläggande högskolebehörighet på folkhögskolan

Dina behov och tidigare erfarenheter avgör vilka kurser du kommer att läsa hos oss. Alla på Allmän kurs läser svenska, engelska och matematik. Dessutom ingår ämneskurserna samhällskunskap, historia religion och naturkunskap. Dessa fyra ämnen arbetar du med både var för sig, och ibland integrerat i teman med ämnet svenska.

Mellan kl. 15.00 - 16.30 under måndag till torsdag finns det möjligheter till extra läsning av ämneskurser, eller tid till andra skolaktiviteter.

Studera på Allmän kurs - så fungerar det

Under de flesta veckor kommer du att läsa ämneskurser tre dagar och inriktning två dagar. Några veckor är sammanhållna, så att du bara har din inriktning. Under andra veckor arbetar du i kursöverskridande teman, eller får tillfällen att arbeta ikapp med enskilda ämneskurser.

Du har 21 timmars schemalagda lärarledda lektioner varje vecka och kan dessutom välja att delta i olika aktiviteter på skolan. Du har tillgång till arbetslokaler, träningslokaler och verkstäder under din tid på kursen. Läs mer om internatet här.

Du kan välja att bo på skolan, vi har plats för +100 kursdeltagare, eller pendla hit under dagtid. Det går buss från Kalmar, Borgholm och Mörbylånga, via Färjestaden. Planera din resa här.

Efter avslutad Allmän kurs, kan du vara behörig att söka till universitet/högskola i Folkhögskolekvoten. Då ska du ha läst in de kurser som krävs. Läs mer om behörighet till högskola och universitet här. 

Det krävs också att du ska studera under en viss tid för att få din behörighet. Det kallas omfattningskravet. Du kan nå omfattningskravet genom att gå på folkhögskola i tre år eller genom att kombinera tidigare gymnasiestudier med folkhögskolestudier så att din sammanlagda studietid omfattar tre år.  Läs mer om omfattningskravet här.

Undervisningen är statsfinansierad och avgiftsfri, men du betalar för mat och en serviceavgift till gemensamt material, plus hyra om du bor här. Läs mer om kostnader här. Ett sätt att finansiera dina studier är studielån via CSN om du fyller 20 år det år du börjar. Bor du på skolan och har långt hem, kan du också söka inackorderingstillägg. 

Ansök nu

Inriktningar

Bild

Gillar du konst, färg och form kan du välja att studera på folkhögskola med inriktning Bild. På denna inriktning...

Läs mer »

Film

Brinner du för filmproduktion och vill arbeta kreativt med media samtidigt som du får grundläggande behörighet...

Läs mer »

Hälsa

Hälsa är en inriktning för dig som vill veta mer om hur olika faktorer påverkar hur du mår och vad du kan göra...

Läs mer »

Praktisk

Praktisk inriktning vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur man arbetar praktiskt i skolans...

Läs mer »