Ny dokumentärserie på SVT av Ina Holmqvist

Ina Holmqvist - kursansvarig på Dokumentärfilmskolan - har tillsammans med Martina Carlstedt gjort denna underbara hyllning till att ringa sin mamma!

https://www.svtplay.se/video/13757808/jag-ringer-mamma/jag-ringer-mamma-angesten?cmpid=del%3Afb%3A05-26-2017%3Ajag-ringer-mamma%3Apla%3Alp-app

Läs mer »

Kreativa Öland

Ölands folkhögskola och Capellagården är samarbetspartners i projektet Kreativa Öland. En Inkubator på Södra Öland för kreativa människor och deras företagande.

Runt om på södra Öland lever och verkar en rad kreativa människor. Vissa livnär sig på sin kreativitet och andra har det som en hobby. Några har aldrig vågat testa medan andra har testat utan att lyckas. Detta myller av kreativa människor utgör ett kitt som präglar ön och det lokala livet. Vi vill att fler ska testa, våga, lyckas och drömma! Därför finns den kreativa inkubatorn.   

Läs mer om Kreativa Öland här.

Eller ladda ned en PDF med information.

Läs mer »

Biologiska mångfaldens dag på Ölands folkhögskola!

Med anledning av den av FN:s utlysta Biologiska mångfaldens dag 22 maj, uppmärksammar vi detta tillsammans med  vår granne Station Linné samt Linnéuniversitetet, och erbjuder följande:

Pav Johnsson (Det stora fågeläventyret, lärare på Ölands folkhögskola): Busenkelt och jätteroligt om ekosystemen Dave Karlsson (forskare, Station Linné): Busenkelt och jätteroligt om arterna Lena Wennersten (forskare, Linnéuniversitetet): Busenkelt och jätteroligt om artvariationer

Tid och plats: Strömstedtsalen kl.18.00. Gratis.

Efter föreläsningarna finns tid för frågor. Och efter detta så leder Pav & Dave en spännande nattexkursion till en av landets mest artrika skogar. Utöver fladdermusspaning med ultraljudsdetektorer blir det insektsstudier vid ett upplyst lakan och massor av annat spännande. Tid och plats: Vi startar för gemensam färd från Ölands folkhögskolas parkering klockan 20:15 och är tillbaka innan gryningen. Föranmälan till info@stationlinne.se eller 0485 – 358 84

Mer info

Läs mer »

Audition till Musikteaterskolan

Till helgen är det dags för audition till Musikteaterskolans kommande kursår. Vi välkomnar alla sökande från hela landet till två spännande provdagar. Audition består av dansklass, sångprov och scenframställningsprov. Samling för alla sökande  kl 08.30 i Liedberg som också är Musikteaterskolans teaterlokal. Vi gratulerar alla sökande som får möta ett Öland som spirar av vår och värme denna helg. Öland när det är som vackrast! 

Läs mer »

Min väg

På torsdagskvällen fick vi vara med om en resa. Peter Bryngelsson (känd från Ragnarök, Kung Tung, Urban Turban och säkert fler band) spelade delar av sitt verk Min väg (Everybody is a refugee) i skolans Kafé, tillsammans med sångerskan Sohair Chkair, violonisten Mukryan Abubaker Molod och gitarristen Hasse Nilsson. Låtar som Gryning, Stadens ljud och Vindsång fyllde kvällen ... en fläkt av den stora världen i lilla Skogsby. Sohair och Peter

Mukryan Abubaker och Hasse

Peter

En kväll att minnas Kent

Läs mer »

Odlar för fika

Praktisk kurs odlar inför nästa veckas fredagsfika. Då bjuder vi på knäckebröd med yougurt och egenodlad sallad och groddar. Allt är odlat i korridoren utanför matsalen. Mer närodlat än så här kan det inte bli:) Även fröbomber kommer att finnas för utdelning till intresserade.

Praktisk kurs har i år satt upp två olika odlingar. Groddar och microleaf. Groddarna odlar i boxar med nät som lock. De måste sköljas tre gånger per dag för att förvandlas från frö till mat. Microleaf är ett relativt nytt sätt att odla grönsaker året om. Odlingen sker i jord, och plantorna skördas när de nått ca 10cm höjd. På detta sätt ställs inga större krav på varken jordkvalité eller ljus. Vattning en gång per dag är dock viktig. Det går åt mycket frö i denna sortens odling, så använd gärna enkla fröer och linser från dagligvaruhandelns torrvaror. Gula ärtor och mungböna går fint att använda. Även solrosfrö, som vi matar vildfåglar med går utmärkt att använda. 

Läs mer »

Wings for Life World Run

Idag den 7:e maj (klockan 13.00 i Kalmar) startade 101 948 löpare runt om i världen för att springa i loppet "Wings for Life" 17 av dessa kom från Ölands Folkhögskola. Hurra! Här kommer några bilder...

​ ​

...längst kom Göran, men han och Josué var för snabba för kamerabussarna som Kent och Oliver körde.

Nästa år vill jag också vara med och springa. Kent

Läs mer »

Tidigare deltagare tar hem Move Award

Grattis till Karl Marteliusson, gästlärare på Designskolan, tidigare deltagare på Konst 1 och sommarvaktmästare på skolan som har belönats med Move Award 2017. Du hittar Kalles bidrag här. Kalle gick på Konst 1 på Ölands folkhögskola, tog sin kandidatexamen på Designprogrammet vid Linnéuniversitetet och studerar nu för sin Master i industridesign Umeå universitet, Industridesign. Han undervisar även i skissteknik på Designskolan här på folkhögskolan. Här hittar du Kalles portfolio.

Läs mer »

Metall-dag

Idag har skolans metallverkstad hållt "öppet hus" för alla som velat lära sig mer om svestning och smide. Lars och Basam tog emot deltagare från många av skolans kurser under dagen. Även intresserade lärare syntes vid både svets och ässja. I vår metallverkstad pågår flera projekt just nu, som satts upp av deltagare på våra konst, design, och hälsautbildningar. Dagens smide och svetsarbeten blev olika typer av spik, krokar, och smycken.

 

Läs mer »

Ölands Kyrkstafett 2017

Traditionen med Ölands Kyrkstafett skapades förra året och i lördags var det dags igen. Ölands folkhögskola hade två lag med i den korta stafetten - 23 km uppdelat på 6 olika sträckor. Vi slutade på 16:e respektive 23:e plats, men det är egentligen inte så viktigt. Det viktiga var att vi gjorde detta tillsammans och att alla var nöjda med sina insatser. Bra jobbat alla som deltog! 

Läs mer »