MUSIKTEATERSKOLAN HAR PREMIÄR

Musikteaterskolans andra årskurs har snart premiär på årets slutproduktion ”I skogen om natten”. Premiär blir det i Liedbergssalen på skolan fredag den 3:e mars kl 10.00 och spelas även där lördag den 4:e mars kl 16.00.

Solidaritet, motstånd, vänskap och identitet blir starka teman i denna musikteaterföreställning som rymmer både spänning, poesi och humor. Pjäsen är skriven av Johan Bernander och medverkar gör deltagarna Linnéa Haupt, Linnéa Lahte, Joachim Larsson, Felicia Palm, Sven-Erik Stark, Konrad Holmqvist, Emil Wickholm Turesson och Rosaline Lönnroth som även tillsammans arbetat fram produktionen.

Efter de första föreställningarna blir det turné till Blekinge, Göteborg, Stockholm och runt på Öland.

Läs mer »

Det stora fågeläventyret

Med start ikväll tisdag 21 februari kl 20.00 och under åtta veckor kommer du i SVT1 kunna följa sju kändisars utveckling, där de under ledning av en fågelskådare blir allt duktigare på det här med fåglar. Jag, Pav Johnsson, som till vardags jobbar som lärare i naturkunskap och fågelskådning (jodå, vi har sommarkurser  i ämnet!) här på Ölands folkhögskola, försöker i programserien lära Bathina Philipson allt jag kan om fåglar. Träffa henne i detta klipp inför sändningen, eller i filmsnutten ovan, och håll tummarna för oss!

Läs mer »

Praktisk täljer

Under den senaste tiden har praktisk kurs täljt i färkt trä tillsammans med mästerslöjdaren Anders Isgren. Workshopen kan beskrivas som en långsam och stillsam tid, men ljudet av handredskap som skär, klyver och putsar. Det fina med att arbeta med färkt trä är att det går lättare att tälja i än i torkat trä. Under workshoppen har vi sett exempel på skedar och slevar, skålar, klädhängare, yxskaft och kaffemuggar täljda i björk. Det visar sig att människan inte är beroende av maskiner - det räcker med en kniv och en yxa för att tillverka många av de föremål vi behöver i vardagen.

Läs mer »

Ina Holmqvist på SVT

Vår kära Ina Holmqvist - kursansvarig på Dokumentärfilmskolan - är tjänstledig den här våren för sitt nya jobb på SVT:s dokumentärredaktion. Redan under första veckan har hon gjort den här superfina kortfilmen! Vi ser med stor spänning fram emot att följa hennes arbete härifrån skolan.

Läs mer »

Tempo dokumentärfestival

Den 6 mars går Tempo Dokumentärfestival av stapeln i Stockholm. Anna-My Novotny och Ylva Johansson, våra ex-deltagare från Dokumentärfilmskolan är nominerade till Tempo New Doc med sin film Izabella! Även Manolo Diaz Rämö från förra årets Dokumentärfilm Distans är nominerad till Tempo Short Award med sin film Svenskarna!

Läs mer »

Öland på Göteborgs Internationella Filmfestival

Stort grattis till våra 5 deltagare från Ölands folkhögskola som hade premiär på sina kortfilmer under Göteborgs internationella filmfestival 2017! Jonathan Hejlo, Maya Ramsey och Robin Ibanez med Dirty Talk. Alireza Teimori med Min pappa. Manolo Diaz Rämö med Svenskarna. Vi är även stolta över vår gästlärare Palle Lindqvist som också han hade premiär på sin film Lilla hora på Göteborgs internationella filmfestival!

Dirty Talk(2017) - Official Trailer from Smaragder&Elände on Vimeo.

Läs mer »