MÅNDAGSFORUM I JÖNSSONSALEN

Idag höll allmän kurs Hälsa i dagens måndagsforum. Temat var träning av olika slag. Syftet var att övriga deltagare på skolan skulle få möjlighet att prova på olika övningar d.v.s. sådant som hälsakursen normalt sett tränar i Jönssonsalen. Bra uppslutning och bra energi!

Läs mer »

Konstnatten

I fredags ägde Konstnatten rum på Öland, och vi i Konstettan ställde ut lite blandade saker i vår ateljé. Vi visade grafik, rörlig konst, videokonst, performance, skulpturer och mycket mer. Foto: Olga Krüssenberg

Läs mer »

konstnatt och skördefest på ölands folkhögskola

Öppet kl 17.00 - 24.00 fredagen 30 september.

Framed reality - Att välja en bild av världen, att sätta ramarna.

7 av skolans kurser har delat upp sig i blandade grupper som alternerar mellan 6 olika stationer som fokuserar på olika aspekter av den rörliga bilden, stillbilden och andra former av "bildande konster". Lärare från olika kurser har fått förstärkning av konstnärerna Shiva Anoshirvani och Roxy Farhat och genomför ett veckolångt projekt med ca 100 deltagare. Resultatet visas endast under Konstnatten.

Teater Musikteaterskolan 1 och 2 spelar Lejonporten, ett drama som utgår från den grekiska mytologiska sagan Orestien. Skådespelet tar sin plats i Liedbergssalen kl 19 och 21.

Utställningar I Konstens hus, K2 samt i källaren på Nya Annexet finns det utställningar att se.

Servering mellan 17.30 - 23.00. Inne på gården och i vår matsal kan du äta krämig skördesoppa med hembakat bröd, grillad kycklingfilé med potatissallad, fika på en morotskaka eller hembakad äppelkaka med glass. Annat gott är Chokladtryffel och Skördeknäcke. Velbekomme

Läs mer »

Framed reality

7 kurser har delat upp sig i  blandade. grupper som alternerar mellan 6 olika stationer som fokuserar på olika aspekter av den rörliga bilden, stillbilden och andra former av "bildande konster". Lärare från olika kurser har fått förstärkning av konstnärerna Shiva Anoshirvani och  Roxy Farhart och genomför ett veckolångt projekt med ca 100 deltagare. Resultatet kommer att visas på Ölands Folkhögskola nu kommande fredag på Konstnatten.

Läs mer »

teckning med bo wetteryd

Hej! Den här veckan har vi arbetat med teckning med gästläraren Bo Wetteryd. Från början var det tänkt att vi skulle ha modellteckning hela veckan, men vi fick inte tag i någon modell (och utan modell är det ganska svårt) och fick göra andra saker helt enkelt. Vi har fått prova på olika material – blyerts, kol och tusch. Vi har varit både inomhus och utomhus. Vi har tecknat STORT och vi har tecknat litet. Vi har gjort självporträtt. Vi har tecknat varandra, och vi har tecknat saker. Vi har övat på mellanrumsformer och skuggor, och fått prova på att reducera snarare än att göra alldeles för mycket detaljer.

Jag tror de flesta tycker att det har varit både en rolig, svår, spännande, mysig, intensiv och lite frustrerande vecka. Förutom allt tecknande har vi också lekt slalom genom målarstativen, spionerat på konstettorna och begravt en zucchini. En helt vanlig vecka på Designskolan, alltså. Nu säger vi tack och hejdå till teckning och hejhej till en ny vecka med film!

Hurra och hej! Sara Lovisa Lagman

Läs mer »

ny träningshöst för allmän kurs hälsa

Hösterminen har dragit igång. En förmiddag med paddling hann vi med under första veckan. Träningen rullar på med två träningspass i veckan. Nytt för detta år är gemensam träning på fredagarna tillsammans med Musikteater 1 och 2. Mycket folk och fullt ös i Jönssonsalen! Härlig start på helgen.

Läs mer »

konstskolan besöker esmt i berlin

Denna vecka är vi i Berlin för att se 9:e Belinbiennalen innan den stänger. Till helgen ser vi också ABC. Art Berlin Contemporary. Galleriernas mässa. Och lite till. Vi började med att besöka Berlinbiennalens avdelning på European School of Management, inrymt i en byggnad som fram till murens fall var hemvist för högre administration i DDR.  Ett val av utställningsrum som sammanfattar en hel del av frågorna som ställs i årets Berlinbiennal. Nu far  vi vidare till Feure Collection i en bunker. 

Läs mer »

skådarskola

Naturkunskap i det fria för allmän kurs. Naturreservatet Beijershamn besöktes och frågorna hopade sig. Varför har gässen blivit så många, hur stor är egentligen havsörnen och hur kan medellivslängden för vår minsta fågel - kungsfågeln - vara så kort som 59 dagar?

Läs mer »

skulptur med agnes mohlin

Den här veckan (v 36) gästades vi i Konstettan av Agnes Mohlin som kurator/gästlärare, som guidade oss i hur en kan göra skulpturer och hur en kan tänka kring processen. Eller snarare hur en inte bör tänka alls; hon ville snarare att vi bara skulle köra utan att tänka så mycket. "Det är ibland lättare att först hitta ett material och utgå ifrån det, än att utgå från en färdig idé och sen försöka hitta det passande materialet."

Vi skulle alltså bara köra och testa oss fram med olika material, så länge vi använde oss av minst två stycken. "Man måste aldrig göra rätt med materialen, utan experimentera med dem. Hitta saker som går att smälta ner, till exempel", menade Agnes. Vi kastades oss alltså in i verkstäderna och experimenterade med allt från gips och betong, till vinamold, sten, smält stearin och glas. Det kändes nog lite stressande för oss alla i början att ha så mycket urval; en ville ju liksom testa allt. Men tillslut hittade vi vad vi ville jobba med och när fredagen kom hade alla ändå lyckats producera fantastiska saker!

På lördagen var det Pride i Kalmar, och vi åkte givetvis dit för att sluta upp med paraden.

P.S. Följ oss gärna på instagram, vi heter "olandkonst1"

Puss och kram

// OLGA KRÜSSENBERG

Läs mer »

GRATTIS SOFIA JUNG TILL PREMIÄREN PÅ HAIR I GÖTEBORG

I lördags kväll hade Göteborgsoperan premiär på musikalen HAIR, en av de stora publikhändelserna på höstens teaterscener. Jag var där på både själva föreställningen och inte minst på festen efteråt, där jag träffade en av huvudrollsinnehavarna, Sofia Jung.  Sofia Jung började sin teaterbana på Musikteaterskolan på Öland för tio år sedan, året 2006/2007. Hon berättade att hon efter året på Öland gått den långa vägen, först ett år på Bjärnum och sedan tre år på Performing Art School i Göteborg. Efter det blev det arbete på Wallmans i Stockholm, som solist och ensemble, men nu står hon alltså på Operans stora scen och har Göteborg som bas ända fram till mars nästa år. Det var en nöjd Sofia och en glad ensemble som jag träffade. Lycka till Sofia!

Tomas Forssell

Läs mer »

lervecka med edvin böck

Hej du! Denna vecka har vi jobbat med lera tillsammans med entusiastiske Edwin Böck! Vi har fått veta vad organiska, humana och geologiska former är och hur vi kan kombinera detta. Exempelvis: animalisk=val, human=klacksko. Val+klacksko=valsko? Vi har även gjort ett formdrama i par som har handlat om allt från skitzofrena äpplen till päron med kroppskomplex. Vi avslutade veckan med ett besök i Edwins ateljé som han delar med en rad andra konstnärer. Där mötte vi bland annat på en gigantisk tryckpress,kladdiga färgpaletter och exklusiva bronsänglar.

Nu signar jag ut och ser fram emot prideveckan!

Aurora Prenke

Läs mer »

i avsaknad av externa influenser

Konstnärsduon Gideonsson/Londré genomförde i fredags för konstskolan 1 och 2 en mycket uppskattad performativ föreläsning med utgångspunkt i deras verk med ovanstående titel. Verket är en del av den pågående Borås Intenationella Skulpturbiennal.

Performance-föreläsningen tog avstamp i relationen mellan den urgamla tidsuppfattningen styrd av solljusets vandring över jorden och atomurets autonoma exakthet. En välregisserad föreställning om ett tidlöst ämne med många djupgående schakt

Läs mer »

open space 2016

Idag har årets Open Space gått av stapeln och mer än 40 intressegrupper har skapats. Några exempel är teatergrupp, musikgrupp, björn-och ufoskådning, arabisk kalligrafi, ljud och poesi, filmgrupper, litteraturgrupp, grafik, integrationsgrupp, naturgrupp, äventyrsgrupp, seriegrupp, bygga drakar, hästgrupp, historia nära, spel, yoga, makramé, meditionation, foto och lekgrupp.

Några utvärdering om dagen från skolans deltagare:

"Idag möttes skolan i en öppen, kreativ idérikedom som förenades i stort flöde av respekt, generositet"

"Roliga framtidsmöten"

"Allt avslutades med riktigt goda tårtor"

Läs mer »

musikteatern har stor kollationering

Musikteaterskolans alla deltagare, både första och andra årskursen, är samlade för ett samarbete. I dag var det kollationering då pjäsen "Lejonporten" lästes och riktlinjerna för det kommande samarbetet presenterades. Utomhusförestöällningar väntas i månadsskiftet september/oktober.

Läs mer »

som varje år: brevet till mig själv

På allmän kurs har vi som tradition att promenera till Jannes trädgård och där skriva "brevet till mig själv". Därefter gjuta in breven i betong för att inte öppnas förrän sista dagen på läsåret.

Läs mer »

designskolan första veckan

Introduktionsvecka med temat DEKONSTRUKTION. Full fart från dag 1, redovisning fredag fm.

Deltagarn valde var sin artefakt ur Lars samling. Skissade, vred och vände för att se vad som kunde ligga dolt, vad man kunde hitta i objektet. Detta skulle används som utgångspunkt till något annat...

Veckan innehåller flera möten och mycket information, under torsdagen åkte vi också på en rundtur tillsammans med Konst 1 & 2 på mellersta Öland.

Lars Apelmo

Läs mer »

att bygga en kupol tillsammans

Idag har Allmän kurs och kursen Företagsam framtid gemensamt byggt en geodesisk kupol av hasselgrenar. Bygget tog hela dagen och resultatet blev lysande. Fantastiska saker man kan bygga tillsammans!

Läs mer »

succé för föreläsningen om sandbyborg

Igår kväll hade vi en föreläsning om Sandbyborg med Ludvig Papmehl-Dufay som är arkeolog och har deltagit i utgrävningen av Sandbyborg. Det blev fullsatt och vi slog rekord för våra sommarföreläsningar. Ludvig lotsade pupliken genom Sveriges och Ölands järnålder samt kontakterna med Rom, samt visade vad utgrävningarna hitintills har gett för fynd. Många skelett, smycken och andra föremål. Det fynd som har fått mycket uppmärksamhet i år är glasfynden.

Föreläsning om Sandbyborg kan förhoppningsvis bli en tradition under tiden som utgrävningarna pågår.

Läs mer »

stenhuggarkurs och makrofotografering

 En av årets nya kurser är Makrofotografering med fotografen John Hallmén. Kursen blev snabbt fullsatt och kommer säkert bli en återkommare. I den kursen ligger fokus på att fotografera naturen nära och därefter arbeta med bilderna med hjälp av en teknik som kallas stackning.  Stenhuggarkursen med skulptören Anders Lundgren, är en omtyckt kurs som vi har haft i många år. I den kursen arbetar kursdeltagarna med att bearbeta öländsk kalksten med hammare och mejsel.

Läs mer »

kurserna akvarell och inre och yttre landskap

I kurserna Akvarell/färglära och Inre yttre landskap är deltagarna i full gång med att måla och lära sig mer om tekniken bakom. I akvarellkursen får deltagarna kunskap om både praktiskt och teoretisk färglära samt måleriövningar. I Inre & yttre landskap upptäcker de både sitt inre och yttre landskap och gestaltar detta.

Läs mer »

jester's hope och lyrik

På onsdagkväll spelade David Adam & John Leo Carter i konstellationen Jester's Hope på folkhögskolan. Inledde gjorde Sara Hallström och Johan Nordbeck med poesiuppläsning, ackompanierad av en av poesikursens deltagare eller bandet. Så som sig bör, ordet lyrik anspelar ju på att det är en text som ska understödas av spel på lyra. Och på engelska betyder ordet lyric fortfarande låttext. Uppskattad crossoverkväll som sent kommer glömmas.

Läs mer »

Utelning, tage e nilssons stipendiefond

På tisdagskvällen delades Tage E. Nilssons stipendium ut. I år delades det ut till konstnären Per Skogler. Stipendiet delas ut till konstnärer som tolkar Öland utifrån ett eget personligt perspektiv. Åke Holm (rektor) och Jörgen Platzer (konstnär, lärare på Konstskolan II) delade ut stipendiet inför en till bristningsgräns fullsatt sal.

Denna veckan och nästa kan man se några av Per Skoglers målningar utställda i Konstens hus.

Läs mer »

signerade matsal!

Idag bjöd Hansabygg in personalen på skolan för att lämna ett litet avtryck i den nya matsalen. Bakom väggar och gipsskivor finns snart väl dolda hemligheter i ord och bild. För där finns de förmodligen kvar länge, länge. Till skillnad från ett blogginlägg - vars livstid förmodligen är betydligt kortare. Vi bjuder på små glimtar av våra runstenar, trojanska hästar och avtryck. Tack för tårtan!

Läs mer »

Pippi på rymmen

Idag fick vi spontanbesök av regissören Reine Lööf och skådespelerskan Anna Gunnarson. Reine har regisserat barnföreställningen Pippi Långstrump, som igår hade premiär på Kalmar Slott. För länge sedan undervisade Reine hos oss på dåvarande teaterskolan (blev senare musikteaterskolan). Anna var elev här det år musikteaterskolan startade, och har sen dess synts i både teaterföreställningar, filmer och på teve (Partaj).

Läs mer »

avslutning med allmän kurs

Sista dagen på läsåret har allmän kurs en märklig tradition, då slår vi sönder en klump med cement och ut faller en massa brev. Breven som var och en skrivit till sig själv i augusti när läsåret började. Det var Anders som även i år fick äran att klubba klumpen.

Det har varit ett härligt år och vi kommer att sakna alla våra deltagare, som tur är kommer några tillbaka till nästa läsår.

Ha en riktigt skön sommar!

Läs mer »

sista dagen med dokumentärklassen

Idag har dokumentärfilmsskolan varit på Art Factory i Grönhögen och gjort sin gemensamma historieskrivning.

Läs mer »

Vernissage på loop med karinlindstén från k2

“Tagel” och “Loop” – två utställningar på Haglerum Konstrum nära Bredsättra på östra Öland, 27–29 maj 2016. Under “Öland spirar” visar Haglerum Konstrum en installation av konstnären Ulrika Liljedahl.  För första gången introduceras samtidigt Haglerum Konstrum Annex, en tillfällig satellitutställning, denna gång mitt i Kläppinge by, där 96-åriga resp 22-åriga debutanterna Gunnel Lindqvist och Karin Lindstén ställer ut tillsammans.  Sammantaget presenterar Haglerum Konstrum i samarbete med kurator Johanna Karlin tre vitt skilda konstnärsskap under tre dagar

2. “Loop” – ett generationsmöte mellan Gunnel Lindqvist och Karin Lindstén. På Haglerum Konstrums tillfälliga Annex hos Johanna Karlin och Staffan Lindqvist i Kläppinge by  (Kläppingevägen 29) visar 96-åriga resp 22-åriga debutanterna Gunnel Lindqvist och Karin Lindstén en samling drömska akvareller tillkomna under 2000-talet (Gunnel) samt verk som föreslår samband mellan objekt och subjekt, mellan subjekt och kropp samt mellan kropp och maskin (Karin).  Karin Lindstén börjar i höst på Malmö konsthögskola. För mer information om “Loop”, vänligen kontakta kurator Johanna Karlin, 073 984 76 30

H I T TA H I T Haglerum Konstrum Annex ligger i höjd med Borgholm på östra sidan av Öland mellan Bredsättra och Kapell-udden (en knapp mils bilfärd från Borgholm), Kläppinge, Kläppingevägen 29, (Staffan Lindqvist & Johanna Karlin) Haglerum Konstrums Adress: Finnebackevägen 1 I Bredsättra finns det omtalade karamellkokeriet med kafé samt populära hotellet/restaurangen Drei Jahreszeiten. KON TA K T För mer information, vänligen kontakta Lars Fuhre, 070 431 47 04, lars@fuhre.com eller Johan Kilander, 070 768 30 08, johan@a-ripellino.se Instagram: haglerumkonstrum.  Facebook: Haglerum Konstrum

Läs mer »

K2 målar om

Läs mer »

odling levererad

Praktisk kurs har levererat sin odling till Äppelvägens äldreboende. I år blev det 5 lastpallar 5 lådor och många säckar potatis. Trädgården fördelades på de tre innergårdar som boendets avdelningar sköter under året. Nytt för i år är att vi byggt frost och vindskydd runt pallarna, eftersom våren varit sen i år. Det finns fortfarande risk för frost in i Juni månad. Till hösten kommer vi att göra ett besök för att se hur odlandet gått under sommaren. Glad odlingssommar på er på Äppelvägen, önskar Praktisk kurs:)

Läs mer »

kök och matsal på gång

Mats som är byggledare för vårt nya kök och matsal visade runt kökspersonalen i nybygget. Om allt går som det ska så är matsal och kök klara för inflyttning i mras 2017.

Läs mer »

Konstskolan omskrivna i ölandsbladet

Läs mer »

strax innan regnet

Läs mer »

Konsttvåor in på alla konsthögskolaor

Vi gratulerar hela konstskolan II som tillsammans skapat förutsättningar och sammanhang för detta år, och som resulterat i konsthögskoleplatser på ALLA svenska konsthögskolor.

Karin Lindstén, Malmö konsthögskola, Ossian Söderqvist Kungliga konsthögskolan & Valand, Jakob Niedziela Kungliga konsthögskolan & Umeå konsthögskola, Hedda Hultman Umeå konsthögskola, Josefine Bernholtz Fri konst Konstfack & Hanna Bergman Akademin Valand. Flera av de nordiska skolorna ger besked längre fram.

Noterbart är att ALLA de elever som gick konstettan förra året och som sökte vidare i år fick en plats vid någon av konsthögskolorna.

Vi tackar alla på Ölands folkhögskola, elever såväl som personal som gjort detta möjligt. Vi tackar så klart våra gästlärare som alla kommit in med energi och särskilt Emelie Carlén som var här under de hektiska ansökningsveckorna.

Läs mer »

Utegymet på plats

Nu har skolan fått sitt supergrymma utegym på plats! Bara börja hänga! 

Läs mer »

Vernissage på konstettans utställning

Kom till Borgholm i morgon lördag den 14 maj och se det färdiga resultatet. Här följer lite projektbilder från arbetets gång.

Läs mer »

Två rum

Läs mer »

Grattis manolo!

Grattis till Manolo Diaz Rämö som också har kommit in på kandidatprogrammet i dokumentärfilm vid Stockholms Dramatiska högskola. Manolo går Dokumentärfilmskolans distanskurs det här läsåret. Så det blir 50% ”ölänningar” vid StDh i höst!

Läs mer »

GRATTIS TILL JONATHAN OCH ANNA-MY SOM HAR KOMMIT IN PÅ STDH!

I höst startar STDHs 3-åriga kandidatprogram i dokumentärfilm. Totalt antas endast sex studenter och två av dem kommer från Ölands folkhögskolas utbildning i dokumentärfilm. Vi är så stolta och glada för Jonathan Heinius och Anna-My Novotny som vi med säkerhet kommer få se många fantastiska filmer ifrån!

Läs mer om utbildningen här:

http://www.stdh.se/utbildningar/film/dokumentarfilm

Läs mer »

Musikteaterskolan 10 år!

Fler bilder kommer förstås, men här är några av alla de som varit med under de första 10 åren av denna fantastiska utbildning!

Läs mer »

konstskolan ii ställer ut på kalmar konstmuseum

Konstskolan II har vernissage på sin examensutställning på Kalmar konstmuseum.

Vernissage i dag 6 maj kl 14.00. Välkomna!

Läs mer »

GÄSTLÄRARE NIKEISHA ANDERSSON PÅ ALLMÄN FILM

Några bilder av förra veckans fantastiska tid på Allmän linje inriktning film. Var vi jobbade 5 dagar med tema musikvideo. Som gästlärarna hade vi äran at få in Nikeisha Andersson, http://www.nikeishaanderssonfilm.combland annat utnämnd till en av dom nya talangerna på film festival Cannes 2016, och Annica Sjögren som lärde sig så mycket som student hos oss att hon nu blev lärare.

Läs mer »

det drar ihop sig...

...till Formation. 

Som är namnet på årets examensutställning på Kalmar konstmuseum med Ölands konstskola II. Vernissage 7 maj. Den här veckan bygger vi utställningen med gästlärare / curator Laura Hatfield. Vi börjar med att  hjälpa till att plocka ned föregående utställning. Pia Sandströms vackra installation Blick Dikt Strata. Hanna och Ossian skottar på. En del av sanden kommer att sparas till Hannas verk.Vernissagen på Formation blir kl.14 lördag 7 maj

Läs mer »

Filmpremiär!

Den 20:e april har Ylva Magnusson premiär på sin film Ventlinge i världen. Filmen är Ylvas projekt i Dokumentärfilmskolans Distanskurs.

Tid och plats: Degerhamns bibliotek, klockan 19.00. Ett personporträtt om poeten Anna Rydstedt. Vi lär känna Anna genom vännerna och kollegorna Nina Södergren och Lennart Sjögren, samt systersonen Rudolf Rydstedt. I filmen läser Anna egna dikter och vi ser bilder från hennes fotoalbum. En lågmäld och naturnära film från Anna Rydstedts Ventlinge, en plats som gjort ett starkt avtryck i många av hennes dikter. Speltid 30 minuter. Biblioteket bjuder på fika. Välkomna!

Läs mer »

Praktisk odlar

Nu har praktisk kurs startat sin årliga odling. Fröna gror och vattnas i kapp med solen m.fl. Odlingen startas innomhus, och flyttas senare ut på skolans södersida. Det bir en odling på asfaltens parkering, med hjälp av säckar, finvskydd och halmbalar. Senare i vår kommer odlingen att levereras till Äppelvägens äldreboende av våra deltagare.

Läs mer »

Konst till matsal

Bygget av ny matsal och kök fortskrider. Fem konstnärer är inbjudna att komma med förslag på konst till matsalen. Vår vana trogen hämtar vi bra konstnärer från hela landet till vår skola. 1% av byggkostnaden sätts av till konst. I höst kommer några av förslagen att genomföras med sikte på att vara klara till invigningen vid årsskiftet.  Vi ser med förväntan fram mot kommande skisspresentationer.

Ölands folkhögskola har i uppdrag att arbeta med konsten i hela landstinget. Ett uppdrag som också ger de studerande på konstskolan inblickar i hur man arbetar med offentliga konstuppdrag. Denna gång på mycket nära håll.

De konstnärer som fått skissuppdrag är

Joanna Thede www.joannathede.com

Bo Samuelsson www.bosamuelsson.se

Studio Murkla www.studiomurkla.se

Eva Beierheimer www.evabeierheimer.net

Jens Evaldsson www.sverigeskonstforeningar.nu/wp-content/uploads/2014/11/jecv.pdf

Läs mer »

Fem föreställningar på kalmar teater

Musikteaterskolan spelar tre kvällsföreställningar och två utsålda gymnasieföreställningar på Kalmar Teater den här veckan. Torsdag till lördag. Biljetter kan fortfarande köpas på Barometern i Kalmar eller i kassan på teatern en timme före föreställning. Torsdag 19.30. Fredag 19.30. Lördag 19.00.

Läs mer »

Hälsa provar olika träningsformer

Allmän kurs hälsa tränar två gemensamma pass i veckan under hela kursen. Nyligen var vi på Wellness gym i Kalmar. Där fick vi nöjet att träffa Calle, som jobbar som personlig tränare på gymet. Calle berättade att intresset för att träna har ökat stort i Kalmar de senaste åren. Positivt för de som i en framtid vill jobba inom branschen!

Under två timmar fick vi info och presentation av gymet plus att vi tränade ett pass rörlighet och ett pass styrka.  Ett tack till Calle som tog väl hand om oss!

Läs mer »

Många till intervju!

Många konststuderande får roliga besked om intervjuer på olika konsthögskolor. Umeå, Malmö och nu Konstfack. Till Mejan handlar det istället för ens egen person om att komplettera med konkreta arbeten. Vi önskar lycka till! 

På bilden ser vi Johan Hellström intervjua Johanna Granberg för Sveriges Radio i samband med konstskolan 2's utställning på Kalmar konstmuseum.

Läs mer »

Är kärleken fri?

Är kärleken fri? Det är huvudfrågan i kampanjen Kärleken är fri (2014-2017) som vill synliggöra barns och ungdomars rätt till ett liv fritt från hot, våld och övergrepp. Att inte få välja fritt vem man vill vara ihop med eller att inte fritt få välja utbildning, fritid eller vänner inskränker på ens fri- och rättigheter som människa. Barn och unga behöver ha kunskap om sina rättigheter och veta var de ska vända sig om deras rättigheter kränks. 

Kärleken är fri spelades första gången på Folkteatern i Gävleborg 2014. Det är en av samarbetsparterna i det nationellta Arvsfondsprojektet ”Kärleken är fri”, vars syfte är att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. 

Pjäsen är skriven av flera dramatiker som har använt sig av egna erfarenheter, intervjuer, rättegångsprotokoll med mera för att på olika sätt vrida och vända på frågan - Är kärleken fri? - sett ur ett hedersperspektiv. Texterna berör förbjuden kärlek och förälskelse, systerskap, vi pratar om värderingar, kön och rättigheter.

Premiär torsd 14 april kl 19.30. Spelas även fred 15 april kl 19.30 och lörd 16 april kl 19.00.  Spelplats: Kalmar Teater Förköp: Barometern, Kalmar 

Läs mer »

unseen

Arijana Kajfes verk Unseen är en ljud- video- och textinstallation, baserad på en icke-seende mans vandring i öknen. Hans reflektioner vänder betraktarens blick inåt och utsikt förvandlas till insikt.

Utställningen pågår just nu på Konstnärshuset i Stockholm, t.o.m. 24 april

Kajfes ska vara gästlärare på konsttvåan i två veckor framöver.

Läs mer här: http://konstnarshuset.org/portfolio-items/arijana-kajfes/

Läs mer »

Vad kan studier i norden leda till?

Norska kulturrådet har tilldelat fd. Ölands folkhögskola eleven Lisa Edetun ett stipendium på 60.000 norka kronor. Här syns Edetuns verk "Allt är gratis" vid parkeringen vid ÖB i Skogsby från 2010. 

Läs mer »

Möte om integration.

Nu ikväll hölls ett spännande möte på skolan om möjligheter och utmaningar som vi står inför med våra nyanlända invånare. Mötet bjöd in "alla goda krafter" som finns på ön och redan gör storverk med att bygga bra relationer och hitta lösningar på små och stora problem. Såklart var vår etableringskurs där också, och delade med sig av sina berättelser om hur det var att komma till Öland. Vi påbörjade en inventering av allt som görs, och allt som behöver göras, och fick tillfälle att knyta många bra kontakter direkt under kvällen. I fortsättningen kommer de två anslagstavlorna med ideer och behov finnas i skolans bibliotek, och fortsätta fyllas på. Varje torsdag från och med imorgon mellan 16 och 18 har vi mötesplats där för alla som vill träffas, nätverka, jobba ihop eller bara finnas med varandra, under parollen Folkhögskolan är öppen för alla - och allt!

Tack alla som kom, och vi ses på torsdag!

Läs mer »

Nu finns biljetter till East side!

Nu kan man svänga in till Barometern i Kalmar och skaffa sig en biljett till en av Musikteaterskolans föreställningar av EAST SIDE / kärleken är fri?! Speldatum är 14 - 16 april.

Läs mer »

Gripande film på internationella kvinnodagen

Vi bjöd in filmaren Ezzeddine Zein från Landskrona som visade sin timmeslånga film "Heder" för hela skolan. Filmen har visats runt om i Europa, bland annat i EU parlamentet, och beskriver en ung kvinnas öde i en hedersrelaterad situation. Filmen är producerad med enkel utrustning och tillsammans med amatörer men är driven och gripande. Ezzeddine Zein hade med sig de två skådespelarna och filmarbetarna Fitim Hyseni och Basil Shamo som var med och deltog i det två timmar långa samtalet efter filmen. Här finns de tre med tillsammans med Malin Lindmark-Vrijman, lärare på skolan.

Läs mer »

Repetitioner pågår, Är kärleken fri?

Musikteaterskolan repeterar föreställningen EAST SIDE - Kärleken är fri!? Det blir tre kvällsföreställningar på Kalmar Teater den 14 - 16 april för offentlig publik samt några föreställningar för gymnasier på dagtid. EAST SIDE är en föreställning om kärlek, och om föreställningar om kärlek. I flera kulturer är man mindre fri att t ex älska den man vill. I många fall handlar det om traditioner och vanor, mönster som måste brytas.

Vi kan se det i kulturer över hela världen och i olika sammanhang. Det handlar inte om religion. Den här föreställningen handlar om svårigheter att bryta dessa vanor och om vad som kan hända när man vågar gå emot sin egen familj. Biljettförsäljningen startar fredag den 11 mars och sker på Barometern i Kalmar. Se vår annonsering i media, där finns information om tider och priser.

Läs mer »

Skissvecka på Design

Den här veckan har vi tillsammans med Karl Marteliusson från industridesignutbildningen i Umeå haft en vecka med skissteknik. Vi jobbade med att volym, perspektiv och skuggor.

Läs mer »

Om Pav Johnssons bok i SVD

En av skolans anställda lärare Pav Johnsson har fåttboken Ölands fåglar, som han varit huvudredaktör för, omskriven på kultursidorna under rubriken "Under strecket" i Svenska Dagbladet. Det är författaren och SvD-medarbetaren Fredrik Sjöberg som har recenserat/kåserat om Ölands fåglar. Fredrik Sjöberg börjar sin artikel med följande: 

Bäste statsminister Löfven. En tegelsten om fåglarna på Öland löser inte landets problem. Ändå vill jag rekommendera just en sådan. Inte bara föra att boken som verkligen är ett praktverk, berättar något väsentligt om den svenska välfärdens utveckling, utan också för att man här mellan raderna kan skönja en framkomlig väg bort från den marknadsliberala ojämlikhetens dilemma. 

Läs hela artikeln här!

Läs mer »