Inriktning film. Första övning i karaktär och handling,

Allmän kurs med inriktning film. Första övning i karaktär och handling, bakom och framför kameran.

Läs mer »

Smakprov från Senegal

Här är lite smakprov från Lamine Cissokho som gästade skolan förra veckan. Lamine tillhör en av Sengegals vassaste musikanter på sin 22 strängade Kora.

Läs mer »

vernissage i Nya annexet!!

12.30 idag fredagen den 28 augusti. 

Läs mer »

Monumental fortsättning

Konstskolan 2 fortsätter med Jörgen Platzers kurs om det kollektiva arbetet kring ett samtida monument. (När får man jobba själv!? tänker nog många..). 

Läs mer »

OPEN SPACE 2015!

Andra veckan på höstterminen samlas hela skolan för den årliga Open Space-träffen. Här får alla som vill en chans att skapa en grupp inom det ämne man själv är intresserad av. När man tagit initiativet så träffas man på olika platser i Konstens hus och en grupp bildas. Idag har 43 grupper bildats inom olika intressen, allt från konstruktiv aktivism, filmanalys, fältbiologer, nördgruppen, baka till Pride, Ölands ryttarklubb, motorgruppen, zombierun på Halloween, kroki, konstklubb, sportklubb och många flera. Dagen avslutades med tårtparad och en finfika.

En härlig dag med mycket fika och mycket prat!

Läs mer »

Konstruktivistisk Start!

Konstskolan 2 bygger monument i projektrummet. Jörgen Platzer ger instruktioner..

Läs mer »

Utflyktsdag avslutades med grillning och Kora

Första veckan på terminen bjöd på strålande väder. Torsdagens utflyktsdag med buss avslutades med fantastisk grillbuffe av kökets enorma personal - Tack för det! - samt en konsert med västafrikansk musik från Senegal. Lamine Cissokho, en av Senegals förnämsta koraspelare, bjöd på en timmes konsert med sin grupp på sammanlagt sex medlemmar.

Läs mer »

Brevet till mig själv

Varje terminsstart får alla deltagare på allmän kurs gå till Jannes trädgård och skriva brevet till sig själv. En del föredrar att sitta i grupp och skriva, medan andra vill ha en stund för sig själv. Därefter gjuter vi in alla breven i betong och sedan får betongklumpen med breven ligga och vänta tills vi öppnar klumpen sista veckan på vårterminen.

Läs mer »

Äntligen börjar det!

På måndag den 17 augusti börjar äntligen skolan igen. Det planeras och förbereds runt om på hela skolan. Jag kan ana en viss spänning inför att få träffa alla nya deltagare både hos mig själv och hos andra i personalen. Det ska också bli jätteroligt att återse er som gick här förra året. Vi är helt enkelt sugna på att börja igen. 

Vi börjar med mat kl 17.00 i matsalen och därefter en kort uppstart tillsammans i Liedbergssalen. Många kurser träffas på egen hand lite tidigare på eftermiddagen.

Välkomna!

Läs mer »

På Roots

Sedan fyra år tillbaka har Ölands folkhögskola närvarat på festivalen Öland Roots som hålls i Stora rör här på ön. Reaggeafestivalen pågår i tre dagar under juli månad. Som skola vill vi synas och träffa människor som kanske inte känner till oss sedan innan. Berätta att vi finns här, på Öland, dit de åkt på festival. Vi uppmuntrar att festivalen ordnas, ett arrangemang som baseras på engagemang och mycket arbete. Grundarna av festivalen var trötta på att det inte hände någonting för unga som hade med kultur att göra på Öland och tog tag i det själva. Det tycker vi är värt att uppmuntra och det är också någonting som vi vill att våra deltagare ska upptäcka – det går att påverka!

Ibland får vi frågan om det verkligen är rätt att vi närvarar på Roots eftersom festivalen har ett rykte om sig att det förekommer mycket droger. Tycker vi att det är okej med droger eftersom vi närvarar på festivalen? Svaret är nej. Och självklart är det förbjudet med droger på skolan, precis som i resten av samhllet.

På festivalen umgås olika generationer, barn under 12 år och vuxna över 60 år kommer in gratis. Så här kan farfar dansa med sina barnbarn eller nya vänner i medelåldern. Det uppmuntrar vi! Roots är en av de mest miljövänliga festivalerna som anordnas i Sverige med bl a tältåtervinning. På Roots får också volontärerna skälig lön för sitt arbete, det är inte allt för vanligt i festivalvärlden. Också det vill vi stötta.

Hur är det då med ryktet om droger, finns det grund för det? I år plockade polisen in ett femtiotal personer där vissa var misstänkta för innehav av narkotika och andra för eget bruk. Polisen hade kunnat plocka in ännu fler om de haft mer resurser, tror de själva. Att drogerna finns där stöttar vi inte, däremot att festivalen har ett bra samarbete med polisen för att försöka komma till rätta med problemet. Förutom narkotikabrotten rapporterades varken stölder, vålds- eller sexualbrott. Vilket har förekommit på andra festivaler i sommar.

Arrangörerna till festivalen säger att de vill skapa Sveriges mysigaste festival. Det vill vi uppmuntra. Därför var Ölands folkhögskola där i år med informationstält, tipspromenad med finfina priser, workshops med tillverkning av fågelholkar samt bidrag från ca tio konst- och designelever från skolan. Och det står vi för!

Läs mer »