Den intuitiva designprocessen

För några veckor sedan gästades Basår Design av Fabelarkitektur. Catharina Dahl och Sofie Campanello introducerade en metod - Den intuitiva designprocessen. Indelade i grupper sökte klassen upp en plats som analyserades och dokumenterades. Detta material låg sedan till grund för en rad olika gestaltningar i ateljén.

En inspirerande vecka - vi måste ha den tidigare! menade många.

Läs mer »

Svart Materia

I pjäsen Svart Materia får vi möta människor som skulle kunna vara hämtade ur vår vanliga vardag men som alla är inspirerade av myter och sagor. De får mötas och stötas och blötas mot varandra i en spännande och engagerande berättelse för unga och gamla om att drömma om att utforska rymden, om att finna kärleken eller kanske bara om att få tak över huvudet och en egen säng.Ölands Folkhögskola: Musikteaterskolan årskurs två är framme vid sin slutproduktion.Denna gång har man valt att arbeta fram pjäsen kollektivt, börjat med övningar och improvisationer över teman och situationer för att efter hand komma fram till en pjäs där alla har varit delaktiga i varje moment. De åtta eleverna under Johan Bernanders handledning, har efter ett par månaders arbete landat i en musikteaterpjäs om våra val, våra skyldigheter, våra möjligheter. Om att värna eller motarbeta eller ignorera. Om att hata eller att älska eller att ge upp. Om att längta, om att hoppas, om att leva. Helt enkelt: om att vara människa.Priser;80:- Vuxna50:- Studerande, Pensionärer, ArbetslösaMedföljande barn går gratis (lämpar sig för barn från 11 år). Gruppriser för skolor efter överenskommelse [Betalning sker på plats, kontant.]Spelplats; Ölands folkhögskola, LiedbergssalenFöreställningar; 30/4 Torsdag; 18:00 PREMIÄR4/5 Måndag; 13:005/5 Tisdag; 13:006/5 Onsdag;13:007/5 Torsdag; 19:009/5 Lördag; 14:00För att boka ring Emma Siljebråt: 076-346 64 60Eller mejla: svart.materia@hotmail.comAv och med:Oliver AnderssonAnna ErikssonSimon Larsson LombardMaja LundbergAmanda NybergMalin SedvallEmma SiljebråtIngrid StrömMax LandegrenUnder ledning av Johan Bernander.

Läs mer »

Vid skolans entré

Under veckan har det varit full fart vid skolans entré. Etableringskurs, seniorkurs och praktisk kurs har arbetat i vårsolen på en av skolans varmaste platser. Stenhuggeri har samsats om ytan med odlingar på asfalt och i lådor. Kalksten har förvandlats till fågelbad och säckar har fyllts med jord. För att skydda växterna från nattfrost och hårda vindar har vi byggt växthus av pallkragar och fiberduk. Nu återstår en noggran vattning och skötsel under några kommande veckor. Näst sista veckan skall odlingen levereras till Äppelvägens äldreboende.

Läs mer »

Vad är sant om kost och mat?

Idag tisdag kl 13.00 håller Håkan Andersson, lektor i biokemi vid Linnéuniversitetet, en öppen föreläsning och leder ett samtal om mat och vad den innehåller i sal 21. Tisdag kl 13.00 i sal 21. Varmt välkomna alla som är intresserade av kost, hälsa och kanske vetenskap i största allmänhet!

Läs mer »

Dansworkshop med kontaktövningar

Musikteaterskolans första årskurs har under en hel vecka arbetat med dansaren och koreografen Rebecca Yates. Under koncentrerade lektionspass har deltagarna arbetat med kontaktimpro, moderna dans och mycket annat. Veckopasset avslutades med en redovisning för andra deltagare.

Läs mer »

Kultivator och ministern

I onsdags, den 15 april, var det World Art Day. En dag som är instiftad av The International Association of Art (IAA) på Leonardo da Vincis födelsedag. Då firas bild- och formkonsten runt om i världen. I Stockholm arrangerades ett kalas med jordtårta av Kultivator och ett seminarium med bl a kulturministern och Malin Lindmark-Vrijman på temat kulturen och konsten i skolan.

Malin Lindmark-Vrijman (kursansvarig Allmän kurs Bild) och Matieu Vrijman (kursansvarig Allmän kurs Film) var inbjudna till dagen som fokuserade på kulturen och konstens roll i skolan. De presenterade sitt arbete med Kultivator och  bjöd på jordtårta. Malin deltog också i ett panelsamtal med bl a kulturminister Alice Bah Kuhnke. De diskuterade frågor som: På vilket sätt är humaniora och de estetiska ämnena i skolan centrala för Sverige som kulturnation? Vad innebär de för elevernas studieresultat och deras förutsättningar att hitta fram till sin kreativitet och växa som människor? För ekonomin och jobben? Samtalet kan du se här och här

Läs mer »

På radion

Malin Lindmark-Vrijman har under läsåret hållit en studiecirkel på skolan för flyktingarna på Möllstorps camping. De senaste veckorna har de hållit till i träverkstaden tillsammans med Lars Gustavsson. I torsdags besöktes de av P4 Kalmar. Lyssna och läs här!

 

Bilden lånad från Sveriges radio Kalmar.

Läs mer »

Hög tid att söka till Musikteaterskolan!

Den 15 april är sista anmälningsdag för er som vill söka till Musikteaterskolans två kursår. Auditiondagar är lördag 25 april och söndag 26 april. Du kallas till en av dagarna. Musikteaterskolans första år är grundläggande och ett prova på år där du får arbeta med teater, dans och sång - ofta i komibination. Det andra året är fördjupande och du arbetar målmedvetet mot att gå vidare mot en framtid på scenen. Läs mer på Musikteaterskolans egna sidor.

Läs mer »

Filmprojekt söker Crowdfonding

Anna-My Novotny och Ylvaa Johansson är igång med en ny angelägen film. Nu följer de Izabella, en ung romsk tjej som just nu bor i en skåpbil i Karlstad, men hon ska snart åka hem till Rumänien och filmarna tänker följa hennes resa. Ylvaa lärde känna Izabella i Oslo för tre år sedan, och av en slump har de träffats igen. I Malou efter tio (TV4) berättar Ylvaa och Anna-My om projektet som de nu söker Crowdfonding för.

För att stödja projektet gå till Crowdfonding:

http://www.crowdculture.se/se/projects/izabelas-hemresa-dokumentarfilm 

Vill du se intervjun i TV4:a är länken här:

http://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio?video_id=3120472

Läs mer »