Ikko Yokoyama från Konstfack besöker skolan

Idag kommer Ikko Yokoyama, utställningsansvarig på Konstfack ner till Kalmar i samband med workshopen "Kan man tala om besjälad design" idag kl. 14.00 på Kalmar konstmuseum. (Alla är välkomna). I morgon besöker hon Ölands folkhögskola. Den som har frågor om de olika programmen på Konstfack ska naturligtvis passa på och fråga henne. Vi kommer gå runt på skolan på förmiddagen.

På bilden syns Ikko tillsammans med det holländska kungaparet i samband med utställningen THE FAB MIND - Hints of the Future in a Shifting World som just avslutades i Tokyo.

Läs mer »

Trailer för Den kaukasiska kritcirkeln - Musikteaterskolan

Här har ni en liter teatertrailer från musikteaterskolans arbete med Den kaukasiska kritcirkeln som sätts upp på Kalmar teater 19-21 mars. Under några dagar följde Ted Johnsson, som läser första året på dokumentärfilmskolan, med oss under repetitionerna. Resultatet blev denna lilla film! Biljetter finns nu att köpa inne på Barometern i Kalmar! :) Besök gärna vårt facebookevent https://www.facebook.com/events/1550052231909810/1555148648066835/?comment_id=1563253020589731¬if_t=event_mall_comment
Läs mer »

Distans-dokumentär visas på Bio Rio

Anna-My Novotny och Ylvaa Johanssons dokumentärfilm "Enkelt och diskret" visades på Bio Rio i Stockholm måndagen den 16/2. Filmen ingick i det sista av fyra seminarietillfällen som Stockholms FN-förening anordnat med temat "kvinnans rätt till sin kropp". Efter filmvisning deltog filmarna, Unizonz generalsekreterare Olga Persson och representanter från Kvinnolobbyn och Stockholms FN förbund i samtal om prostitution. Dokumentärfilmen beskrivs av Kvinnolobbyn som en dokumentär som kan ses som en uppdatering av hur män utövar patriarkal makt och visar hur män köper sex av unga tjejer via nätet.

Läs mer »

Veckans låt!

Fredagen den 13:e blev en riktig turdag för Gullis Beauvoir som tog hem veckans låt.

                                              COCO ROSIE  " LEMONADE"

                                        Ha ett fint lov önskar vi på Dokumentär!

Läs mer »

Slutprojekt i Vasa

Grattis till Isabell Ström som efter fyra års utbildning i fysisk teater på Novia i Vasa (Finland), nu i helgen genomför sitt slutprojekt. Isabell gick i Musikteaterskolans första årskurs 2009 och tog sedan ett andra fördjupande år 2011 i Musikteaterskolans andra årkurs.

Läs mer »

Irländsk folkmusik

I samband med att allmäna kurserna denna vecka studerar Irland bjöd vi in Ölandsboende John Leo Carter, musiker uppväxt i Cork, för att spela och berätta om muskiktraditionerna på öriket. Med sig tog han vännen och flöjtvirtuosen David Adam, en skotte som numera är bosatt i Blekinge. John och David kommer i sommar hålla en veckolång kurs i keltisk folkmusik hos oss. Är du något sånär vän med något instrument, eller sjunger, så sök gärna. En musikworkshop på Öland när ön är som vackrast, bara njuta av skapandet och äta god mat. Det ni!

Läs mer »

Kl 15.00 idag i skulpturateljén!

Läs mer »

Rysk curator på besök hos K2

Evgeniya Balantseva från Moskva besökte idag konstskolan 2. Dagen varvades med föreläsningar och ateljébesök. Vi blev alla inspirerade att bilda "grupper"!, så som man ofta gör i Ryssland. Under Sovjettiden gjorde man det av nödvändighet för att slippa stå ensam... och nuförtiden gör man det kanske dels av gammal vana och tradition? men återigen av nödvändighet. Evgeniya berättade att hennes och mängder av konstnärskollegers hemsidor och Facebookkonton "kapas" och tas bort. I morgon reser hon tillbaks till Moskva efter en tiodagars studieresa i Sverige. Hennes program i Sverige var sammanställt av Martin Schibli, återkommande gästlärare på Konstskolan 2. 

Läs mer »

Videoinstallationer med Allmän film och bild

Allmän film och bild har haft inriktningsvecka med videokonstnär Niclas Hallberg som gästlärare, och jobbat med installationer av rörlig bild i rum. Temat var genus, och resultatet genialt!

Läs mer »

Dags att söka till musikteaterskolan

Sista ansökningsdag till Musikteaterskolan är 15 april. Audition hålls 25 & 26 april. Nu finns texter till monologer på hemsidan. Läs under fliken "Musikteaterskolan".

Läs mer »

Novellix uppmärksammar Lena!

Förlaget Novellix som ger ut fantastiska nyskrivna och klassiska noveller har intervjuat en av våra svensklärare, Lena Svensson. Hela reportaget finns att läsa här. Lena syns också på Novellix Facebook och Instagram.

Läs mer »

Method acting block

Under två veckor har Musikteater II arbetat med method acting, en teknik som hjälper skådespelaren att hitta sin trovärdighet i rollarbetet. Gästlärare under två veckor har Rune Jakobsson varit.

Läs mer »

De senaste veckorna på praktisk!

Under de senaste tiden har vi elever på praktisk kurs provat på screentryck på material som tyg, papper och trä. vi har renoverat möbler, och nu startat ett eget valfritt arbete. I detta arbete har en del valt att få inspiration i de tidigare delarna av kursen. det svetsas, borras, karvas, målas och vi praktisktaget bor i verkstaden. :)
Läs mer »

Pressträff med lokala tidningar

Idag kom Östran, Barometern och Ölandsbladet på besök till Musikteaterskolan 1 och följde vårt arbete med "Kritcirkeln". De bjöds först på fika innan vi framförde låten "Fyra generaler", en originalsång från "Kritcirkeln". Efter det visades två scener, först scenen där Grusche och Simon möts innan kriget bryter ut och sedan en scen med Azdak och Schauwa. Arbetet är verkligen i full gång! Danser koreograferas, musik skrivs, rekvisita byggs och mycket mycket mer! Nu är det bara 6 veckor kvar till premiären!
Läs mer »

ONSDAG 4 FEBRUARI 18.30 på Kalmar konstmuseum.

Klarsyn: ett samtal kring hur vi ser på föremål i det offentliga – och hur vi använder dem

Förutom Johanna Karlin deltar inbjudna samtalsgäster:Gunnar Sandin, forskare från Lunds Universitet inom design-, arkitektur- och konstteori. Hans forskning rör bland annat hur städer omformas och utformas, samt hur vi som medborgare har möjlighet att påverka utvecklingen.Catharina Gabrielsson är arkitekt och biträdande lektor i urbanteori på Arkitekturskolan KTH, hon är verksam kritiker och kulturskribent kring ämnen i gränssnittet mellan arkitektur, konst och stadsutveckling.På bilden: Johanna Karlin, Unobstructed lines of vision, 2015, foto: Michelangelo Miskulin
Läs mer »

Arbetet igång med musikteaterskolans 'Kritcirkeln'

Repetitionerna och arbetet med musikteaterettornas slutproduktion Den kaukasiska kritcirkeln är i full gång! Kostymer sys, rekvisita inhandlas och innan sportlovet ska musiken och danskoreografierna vara färdiga. Den Kaukasiska Kritcirkeln” skrevs 1944-1945 av Bertolt Brechts och har sedan dess blivit en välkänd klassiker som spelats världen över. Trots att pjäsen skrevs för drygt sjuttio år sedan behandlar den frågor som främlingsfientlighet och kärlek som är högst aktuella än idag. Ni får följa med i en saga om ett land i inbördeskrig där den rika guvenörsfamiljen blir hotad till livet och får bråttom att fly sitt palats, så bråttom att de glömmer kvar deras lilla barn i kaoset, tronarvingen. En tjänsteflicka som är kvar i palatset finner den lilla pojken när kaoset dragit förbi. Mot alla odds tar hon barnet tills sig och gömmer honom undan oppositionssidan som hotar med döden. I en kamp på liv och död, genom kärlek och hat, följer hon sitt hjärta i jakt på ett lyckligt slut. Föreställningarna kommer visas på Kalmar teater 19-21 mars. För mer information besök vårt facebookevenemang https://www.facebook.com/events/1550052231909810/?ref_dashboard_filter=upcoming Biljetterna kommer släppas den 11 februari och går att köpa inne på Barometerns kontor i Kalmar.
Läs mer »