Konstettan tecknar tackohej!

Läs mer »

Jaokob Olausson är antagen till Stockholms Dramatiska Högskola

Grattis till Jakob Olausson, som är antagen till det treåriga Mimprogrammet vid Stockholms Dramatiska Högskola. Jakob har precis avslutat sitt andra år på Musikteaterskolan. Under sitt första år medverkade han i Utvandrarna av Farnaz Arbabi som sattes upp på Kalmar teater, och under sitt andra år har han senast medverkat i uppsättningen Svanesånger.

Läs mer »

Summa sumarum

Konstskolan II.

I höst har vi elever som fortsätter påKonsthögskolan i StockholmKonstfack fri konstKonsthögskolan i MalmöKonsthögskolan i UmeåRitveld akademin AmsterdamGlasgow school of artEn första och en sjätte reserv på Valands KonsthögskolaTvå som just nu gör provvecka i Trondheims konsthögskolaoch två kallade till provvecka i Bergens konsthögskola

Vår elevutställnng hänger kvar en vecka på Kalmar konstmuseum och Bella fick det nyinstiftade stipendiet från Uddenberg Nordingska  på 25 000:-

Den blomstertid nu kommer.

 

Läs mer »

Hopp om Våren

Dokumentärfilmskolan var på utfllykt idag den 21 maj. Bättre dag kunde vi inte ha valt, underbart solsken, havet spegelblankt. Vi for längs västra sidan längs kusten upp till Jordhamn där vi lunchade och beundrade de gamla skurkvarnarna. Sen bar det av till norra udden där vi fikade, kastade smörgås och vissa av oss (inte jag) badade. Olle Karlsson kunde inte låta bli att hoppa av glädje.

Läs mer »

Jonas Sjöstedt på besök

För dryga veckan sedan fick vi frågan om vi ville ta emot vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på besök. Välkommen, sa vi. Han berättade om vad hans parti går till val på och under större delen av tiden så var det elever och personal som ställde frågor och därmed satte dagordningen för vad samtalen handlade om. Vinster i välfärden, jämställdhet, skola var några av ämnena som avhandlades.

Läs mer »

Isabelle Lind Färnstrand belönas för rumsliga installationer

Uddenberg-Nordingska Stiftelsens konstnärs- och kulturbelöning för unga lovande konstnärer och kulturarbetare går till Isabelle Lind Färnstrand.

Konstnärs- och kulturbelöningen är på 25 000 kronor och delas i år ut för första gången. Belöningen går till Isabelle Lind Färnstrand, som nyligen avslutade sin utbildning "Ölands konstskola II" på Ölands Folkhögskola och till hösten är antagen till Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Styrelsen motiverar sitt beslut så här:

Isabelle Lind Färnstrand tilldelas priset för sina rumsliga installationer, uppbyggda av metall, glas och metalltrådar. På skolans elevutställning på Kalmar Konstmuseum, presenterar hon ett urdjur, en magisk vinghäst, vars ålderstigna skelett lyfter på gnistrande vingar, omgiven av lysande trådar som månstrålar. Förtrollande skönt!

Uddenberg-Nordingska Stiftelsen delar årligen ut belöningar för att bland annat främja konstnärlig utbildning och undervisning. Det är direktavkastningen på förvaltat kapital som delas ut i belöningar. Stiftelsen har sedan starten 1983 delat ut drygt 2,6 miljoner kronor. Stiftelsen står under länsstyrelsens tillsyn och leds av en styrelse bestående av representanter från Landstinget i Kalmar län, Mörbylånga kommun, Konstakademin och Länsstyrelsen i Kalmar län.

Läs mer »

Grand Tour de Skogsby

I torsdags förra veckan vandrade Allmänna kurserna till Haga park, via Karlevistenen och tillbaks. En tvåmilavandring i strålande solsken.

Läs mer »

Platsspecifikt

Under denna sista riktiga arbetsvecka på skolan har vi jobbat under parollen Platsspecifikt. Det enda vi visste var att vi skulle få ett material och att vi skulle befinna oss ute på Alvaret och sen utgå från det och skapa något. Något på platsen vi var på som skulle upp, dokumenteras och tas bort utan att vi lämna några spår. Veckans lärare har varit den eminente Lars Apelmo och materialet som han gav oss att arbeta med var 150 m2 vitt tyg. Vi byggde drakar och fäste på Gopro-kamera för att kunna dokumentera det hela men ofördelaktiga vindförhållanden gjorde att vi fick lösa det på annat vis.
Läs mer »

Glädjande besked

Under året, parallellt som de vanliga arbetsveckorna har pågått så har det under kvällar och fria stunder jobbats flitigt med diverse arbetsprover. Nu har resultaten av allt hårt jobb börjat rulla in i form av intervjuer och antagningsbesked. Douglas och Olivia har blivit kallade till provdagar på svenska arkitekt. Johan A har blivit antagen till Industridesign på Konstfack. Elisa har blivit antagen till Inredningsarkitekt på Konstfack och var även nu i dagarna varit nere i Köpenhamn på intervju. Josefin, Johan D, Douglas, Rickard och Ante har blivit antagna till Konst, hantverk och design på Grimslövs folkhögskola. Victor har blivit antagen till Industridesign på Mittuniversitetet i Sundsvall och är även kallad till provdagar på Industridesign i Lund. Lovisa har blivit antagen till Design på HDK och håller här på med arbetsprover till Beckmans Form, lycka till med det. Och slutligen så har Johan D här liggandes på gräset utanför moderna muséet i Amsterdam blivit antagen till kvällsskolan på Rietveld Academie i Amsterdam. Det är fortfarande många som väntar på besked och arbetsprover som ännu inte har skickats in. Vi håller tummarna
Läs mer »

Basår Design - Hugget i sten

v19 har spenderats utomhus med naturens och ölands kalksten. Vi har med hjälp av klubba, olika mejslar och slipverktyg tämjt detta brokiga material. Sten som tycks vara ett svårjobbat material visade sig egentligen inte vara så knepigt utan snarare kul och lite oförutsägbart. "Man tar ett hugg i taget och det syns skillnad". Tillsamans med Anders Lundgren hämtade vi våra egna stenar vid Mysinge Stenhuggeri. För att inte trötta ut våra ... kroppar varvades stenhuggning med korta, informativa seminarium.
Läs mer »

Konstskolan 2 i Malmö

Agnes som gick ut Ölands konstskola förra våren visar sitt verk på Malmö konsthögskolas "årsutställning" för Carl Oskar som också går vidare till Malmö konsthögskola i höst. vi träffade också Joakim och Simon som gått sitt första år på Konsthögskolan i Malmö. Idag blir det Malmö moderna och några gallerier inklusive Conny Blom som gästspelat hos oss tidigare.  

Läs mer »

Just nu vernissage på Konstfack!

 Välkommen till Konstfacks Vårutställning 2014!Se våra nyutexaminerade konstnärer, designers, konsthantverkare och bildpedagoger. 177 kandidat- och masterprojekt visas samtidigt. Välkommen på vernissage torsdag 15 maj kl 12–20. Utställningen invigs kl 16 av rektor Maria Lantz, curator Johanna Karlin samt studenten: Gustaf Nygren performance av Civil Oljudnad.När: torsdag 15 maj–söndag 25 maj. Vardagar kl 12–19 / helg kl 12–16.Var: Konstfack, LM Ericssons väg 14. T-bana Telefonplan.www.konstfack2014.se
Läs mer »

Irish Songs this summer?

Foto: Simon Johansson

Många av våra sommarkurser är redan fullbokade, men platser finns fortfarande på Foto för nybörjare samt Landskapsmålnin I 9-13 juni och Ljud- och radiokurs den 30 juni-4 juli, samt på årets nyhet - Irish Songs and Ballads 7-11 juli. I den sistnämnda får du lära dig att spela och/eller sjunga traditionell irländsk musik, och kan utgå från det instrument du redan spelar, eller lära dig grunder i gitarr eller bodhrán. Tipsa gärna vänner och bekanta, så hoppas jag vi ses i sommar!

Läs mer »

Emil Jensen på besök!

Med bara sådär dryga veckan kvar av terminen kom Emil Jensen och höll först en bejublad föreställning och sedan workshop om kreativitet och skrivande med oss. Mänskligt och kärleksfullt. Hoppfulla ord och toner, och ute klipptes gräset och temperaturen steg till plus 20 grader.

Läs mer »

Missa inte Konstettans vårutställning PROLOG i Stenhallen, Borgholm t.o.m. 18/5

Ni har visat vad ni går för!

Tack till alla supporters som kom på vernissaget.

Respect!Arijana

Läs mer »

Teaterfestival

Musikteater II och Blekinge folkhögskolas andraårselever bjuder in till en liten teaterfestival 10:e maj här på Ölands folkhögskola. Två pjäser kommer att spelas. Blekinge folkhögskola bjuder på den nyskrivna pjäsen "Knullipullimuttön" av Alexandra Loonin. De spelar 13.00 i Jönssonsalen och det är öppet för alla i mån av plats. Först till kvarn! Musikteater II spelar upp barnpjäsen "Svanesånger" av Mike Kenny. Pjäsen spelas 15.00 i Liedbergsalen. Föreställningen är öppen för allmänheten men många av platserna är redan tagna. Elever på skolan hänvisas istället till föreställningarna på måndag 12/5. Varmt välkomna!
Läs mer »

KINO I P1 med Emma Thorsander

 

Lyssna på Kino i SR P1  idag 14.03 Programmet handlar om det dokumentära berättandet.

En av de  medverkande i programmet är Emma Thorsander som gick på Dokumentärfilmskolan för några år sen.

Emma är från norra Öland och har gjort flera uppmärksammade animerade dokumentärer. När hon gick på skolan 

gjorde hon bl a " Kroppen min " i samarbete med elever på Basår Design. 

Klippet ovan är en trailer för hennes film " Embryo"

Läs mer »

Vernissage på Kalmar konstmuseum!

Tack alla som kom på Konstskolan II:s vernissage idag. En fantastisk utställning curaterad av Laura Hatfield. Missa inte helgens festival. Se KK:s hemsida för mer info eller åk in till stadsparken nu! 

Läs mer »

sångworkshop med tetra

Musikgruppen Tetra från Göteborg har specialiserat sig på sånger från Grekland, Karibien, Norden och från den arabiska kulturen. Efter att hållit i en workshop med deltagarna från Musikteaterskolan gav dom en konsert för hela skolan, en konsert som avslutades med en lång ringdans.

Läs mer »

RITUAL PÅ GÅNG!

På lördag öppnar årets examensutställning med Ölands Konstskola 2 På Kalmar konstmuseum. Vad blir det i år? ryktena går, ingen vet säkert utom de invigda. Håll utkik i pressen, vät pekfingret, lägg örat mot rälsen, skåda tecknen i skyn... Men framförallt kom på invigningen kl.14 nu på lördag 3 maj då curator Laura Hatfield inviger utställningen och 3/5 - 4/5 två dagar kulturfestival Se www.artschoolrefugeecamp.tumblr.com

Välkommna!

Läs mer »