K special med Sara - Vide Ericson

LÄnken innehåller ett smakprov från dokumentären om Sara. Programmet gick i fredags på SVT och det kommer i repris. Sara har varit en återkommande mycket uppskattad gästlärare på Ölands konstskola. Med tanke på hennes späckade schema med stora utställningar så är vi väldigt tacksam att hon tagit sig tid att komma hit till oss.

http://www.svtplay.se/klipp/1980197/sara-vide-ericson-fre-25-4-20-00

Läs mer »

Soulig dag på öland

I det härliga försommarvädret njöt vi av D´Angelo-soul med starkt sjumannaband från Fridhems Folkhögskola. Utomhuskonsert är det bästa som finns, och den sköna aprilsolen lät vi oss alla flöda iväg. Nästa konsert är med Emil Jensen den 14 maj!

Läs mer »

Glad Påsk!

med souvenirer från Konstettans projektutställning...hälsningar Arijana

Läs mer »

Hej glada!

I några dagar har en röd glada bestämt sig för att ha taket på Konstens hus som sin fasta punkt i tillvaron. Kanske är de två, för med jämna mellanrum låter hen höra artens karakteristiska vildmarksskrik, inte helt olikt det betydligt hesare och mer otäcka ljudet som den amerikanska Red-tailed Hawk (en slags vråk) kan frambringa. Ett läte som flitigt används i alla typer av filmer där det ska vara lite otäckt. För cineaster: fågelläten på film är ett bedrövligt kapitel, men nämnda amerikanska art tror jag började dyka upp som stämningsskapare i spagettivästerns, men förekommer sen dess slarvigt i vad tusan som helst: europeiska filmer, amerikanska - dag som natt. Hur som helst så är gladans skrik nog det snyggaste rovfågelljud man kan tänka - i en europeisk filmkontext, däremot var fågeln sällsynt till för inte så länge sen. Fågeln har faktiskt bara häckat på Öland i ungefär fem års tid, och beståndet verkar öka snabbt. Det gäller även i andra delar av främst Götaland. För 20 år sedan fanns röd glada nästan bara i Skåne i vårt land. Kalla vintrar, hagelsvärmar, miljögifter och svårnedbrytbara bekämpningsmedel inom jordbruket har inte varit gladans bästa kompisar, men sådant har det ju blivit mindre av, vilket säkert har gynnat den vackra fågeln, med den arttypiskt djupt kluvna stjärten.

Tidigare kallades röd glada bara för glada. Nu sätter man gärna "röd" framför för tydlighetens skull. Det finns nämligen en sällsyntare brun släkting, mindre varm i färgtonerna och med mindre djupt kluven stjärt - brun glada, kort och gott. Den ses årligen på Öland (har redan setts i år) och betraktas som världens vanligaste rovfågel (inte här, dock!).

Nu hoppas vi vår röda glada är här för att stanna. Du gör oss glada, glada!

Läs mer »

Svanesånger

Vi i musikteaterskolan årskurs 2 har sedan slutet på februari arbetat med vår slutproduktion. Vi ska sätta upp pjäsen Svanesånger av Mike Kenny, i översättning av Johan Bernander och regi av vår egen regielev Ellen Andersson. Medverkar i ensemblen gör resten av klassen som även har varit ansvariga för scenografi, kostym, musik, mask, rekvisita, teknik och som producenter. Svanesånger är en pjäs som handlar om Hans Christian Andersens liv och sagor och riktar sig till barn på låg- och mellanstadiet. Pjäsen innehåller förutom teater även sång, dans, musik och dockspel och ska turnera runt om på Öland med premiär 3 maj på Ölands folkhögskola. Lördag 5 april hade vi vårt första genomdrag för publik. På onsdag spelar vi för en provpublik i rätt ålder, men under spelperioden är alla åldrar välkomna att komma och se om den fula ankungen kanske blir en svan...
Läs mer »

dags att söka till Musikteaterskolan 2014-2015

Nu är det hög tid att söka till Musikteaterskolan 1 och Musikteaterskolan 2. Audition till Musikteaterskolan hålls 3:e och 4:e maj. Nytt för i år är att man till andra årskursen också kan söka som regielev eller som scenografielelev. Första året är grundläggande och ett bra arbetsår för dig som vill pröva på att stå på scen, spela teater, och att sjunga och dansa. Andra året är fördjupningsår där du får många möjligheter att mogna och arbeta blockvis och att förbereda dig ordentligt för högre utbildningsformer. Hit kan du söka om du redan har gått första årskursen, eller om du har gått en annan grundläggande folkhögskola bakom dig.

"Att du inte skäms" är en av många musiknummer som vi arbetade fram till den 2,5 timmar långa teaterföreställningen BROTT OCH STRAFF som spelades i mars.

Läs mer »

Ansökningstider...

Nu är det spännande, flera elever har varit kallade på intervjuer några har fått svar och fler ansökningar skickas till olika utbildningar runt om. Lovisa har fått positivt besked från HDK! Antagen. Josefin har varit på intervju. Ante ska till Umeå. Elisa har varit på intervju på Konstfack och dit skall Andreas också. Johan skall på intervju i Amsterdam Rietfeldt akademien. Vi håller tummarna..

Läs mer »

Framtidsvisioner, mys och hårt jobb med Bild och Film

Under veckan har allmän kurs inriktning bild och -film jobbat med framtiden, år 2040, hemma på gården hos lärarna Mathieu och Malin. Vi har pratat, slitit, grillat, filmat och gjort broar, smycken, väggmålningar, utemöbler, kokgropar, sköldar, en pub och en helt grym byggnad av återvunna petflaskor och burkar! Framtiden ser ljus ut!

Läs mer »

Grafisk design har puls

Under en vecka har allmän kurs Grafisk design arbetat kring temat lego och förpackningar.

Läs mer »

Fullt ös på redovisningen!

Musikteaterskolans andra årskurs avslutade två veckorsblocket med regissören Anette Norberg. Pjäsen "Lavv" av Stefan Lindberg spelades upp för intresserade på skolan och det blev en explosion av känslor och ung problematik. Under de två arbetsveckorna har deltagarna fått arbeta med energi och starka impulser. Mycket lyckad redovisning!

Läs mer »

Kulturmöte Sverige-Syrien

Efter besök av folkhögskolan på Möllstorp var det dags att bjuda igen!

Läs mer »

Celia Hakala går ut teaterhögskolan

I helgen kunde man se premiär av Bretold Brechts "Kommunens Dagar" på Teaterhögskolan i Malmö. En av de tolv i ensemblen är Celia Hakala som gick två år på Musikteaterskolan 2009 - 2011. Den tre och en halv timme långa föreställningen är en tät kollektiv förerställning som beskriver medborgarna i Paris och deras kamp för frihet. Bertolt Brecht skrev år 1947 en egen version av norrmannen Nordahl Griegs pjäs "Nederlaget". Med musik av Hanns Eisler så skildras en revolution som i många svenskars medvetande aldrig har existerat. 

Handlingen: Januari år 1871. Det fransk-tyska kriget närmar sig sitt slutskede. Frankrikes Kejsare, Louis-Napoleon den III, har lidit flera förkrossande nederlag mot det preussiska kungariket och deras allierade. Han blivit satt i tysk-preussisk fångenskap tillsammans med nästan hela den franska armén.Frankrikes absoluta politiska toppskikt har nu utropat republik samtidigt som preussarna marscherat över de franska gränserna och belägrat självaste Paris. För att försvara sin stad och sitt människovärde har Paris arbetare och småborgare format ett nationalgarde som, utan ordentlig träning eller beväpning, håller preussarna borta från Paris innerstäder. Men vad händer när arbetarna märker att de är bättre på att försvara sig än vad deras politiker någonsin varit? Och vad händer när samhällets toppar märker att de lägre stånden inte lyder längre?

Föreställningen spelas i en spännande scenografi av Sören Brunes. Regissören Richard Turpin, som jag mötte helt kort, menade att detta är den första politiska teaterföreställningen på trettio år. Kanske är det så att svensk teater håller på att förändras igen, viljan att delta i den politiska debatten blirt allt starkare. Att träffa en för detta deltagare som nu gått genom högskoleutbildning och är färdig som skådespelasre är alltid lika roligt. Nu väntar en föreställning på Teater Virus i Finland och sen gäller det att slå sig in på den svenska skådespelarmarkanden, berättar Celia när vi ses preics efter premiären. Vi önskar henne lycka till!

.....................................................

Kommunens dagarExamensproduktion skådespelarutbildningen vid Teaterhögskolan i Malmö.Spelas på Bryggeriteatern 4-27 april

Läs mer »

Forma o Gjuta

Under veckan har Konstskolan 1 och Basår Design arbetat tillsammans i skulpturen. Vi har undersökt olika material som Aliginat och Vinamold  testat olika formtagninstekniker och gjutit i gips. 30 personer samtidigt i skulpturverkstaden - det funkade hur bra som helst. Ren o skär (röd) arbetsglädje.

Lars-Arijana

 

 

Läs mer »

Den intuitiva designmetoden

Gästlärare V12 var Sofie Campanello och Chatarina Dahl från Fabel arkitektur i Göteborg. Veckan gav en inblick i deras tankar om "Den intuitiva designmetoden" en process som Fable utvecklat. Tillsammans sökte gruppen upp en plats som blev utgångspunkt för veckans arbete.

Läs mer »

Södra Öland under romersk järnålder

På onsdagen den 2 april gjorde allmänkursarna en bussutflykt på södra Öland. Järnåldern stod i fokus denna dag som handlade om att inget normaltillstånd varar för evigt. Vi började med ett studiebesök på Ottenby fågelstation där vi fick se hur ringmärkning går till. En rödhake, en gärdsmyg och en fotogenique blåmes blev dagens fångst. Genom att märka fåglar på samma plats och samma tid varje år kan man snabbt se om något håller på att hända i vår miljö.

Vid Eketorp berättade arkeologen Marcus Apelman om varför denna borg uppfördes, och vilka funktioner den hade från 300-talet då den började byggas fram till medeltiden. Vi avslutade med att få se en ägretthäger vid Alby mosse - den svenska häckfågelfaunans senaste tillskott.

Läs mer »

Seniorerna

Seniorer på gång, i författares fotspår på sydvästra Öland.

Läs mer »

Seniorer

Seniorer i det blå!

Läs mer »