Fullmåne och film

Fullmånen lyser över Ölands folkhögskola och det är filmvisning i mörkret.

Läs mer »

Skolan bjuder på öppna ateljér under konstnatten

Johan och Erika på allmän kurs inriktning Branding bygger sina varumärken. Konstskolan I och Basår Design har utställning i sina ateljér. Fyra bilder från konstnatten som nu är i full gång. Även Konstskolan II har öppna ateljér.

Läs mer »

Konstnatten igång!

Klockan är 17.30 och vi är redan i full gång, mellan klockan 18 och 24 är det uppträdanden och servering så länge det finns soppa och grillspett i cirkustältet vid stora parkeringen! Inne på skolan bjuds det på föreställningen "Genomskinliga hjärta" vidtre tillfällen under kvällen, det pågår konstutställningar, med mera, med mera! Hjärtligt välkomna

Läs mer »

Sista konstnattsrepetitionen

Skrivarskolan på scen och okänd skugga bakom tältet. Friska vindar på konstnattsafton får tältbardunerna att vibrera.

Läs mer »

genomskinliga hjärta

Ölands Musikteaterskola ger tre föreställningar med teater, dans och musik under Konstnatten.

Läs mer »

Tältet är uppe! Konstnatten är nära!

Nu står tältet på plats inför Konstnatten på fredag. Deltagare och personal hjälptes åt att bygga det stora tältet framför skolan; inbjudande och mastigt! Här kommer att bjudas på underhållning, servering och textuppläsning av Skrivarskolans deltagare. På en stor filmduk visas projekt från Dokumentärfilmskolan. Inne i Konstens Hus pågår utställningar och projekt från flera kurser. I teatersalongen visar Musikteaterskolan en ny halvtimmesföreställning med dans, musik och texter. Det finns också plats för happenings och oväntade saker. Skolans kök står för servering av god matig soppa och det kommer också finnas grillspett med tilltugg, kaffe mm.

Läs mer »

Departure - festival på Stockholms dramatiska Högskola

Julia Gumpert, som tidigare var elev vid Ölands Musikteaterskola, hade i lördags premiär på sin egen soloföreställning "Studium för allmänhetens bästa". Julia går på mimskådespelarprogrammet, en treårig utbildning inom Stockholms Dramatiska Högskola. Under veckan pågår festivalen Departur där avgångseleverna går sina egna projekt. En fullsatt salong gav Julia stående ovationer.

Läs mer »

Skrivarskolan övernattar på vandrarhem

Vi åkte till Södra Bruket. Korvgrillning med solnedgång över Kalmarsund. På kvällen satt vi i samlingssalen och läste upp litteratur som betytt mycket för oss. Baudelaire, Astrid Lindgren, Edit Södergran, Terry Pratchett, Tristan Tsara, Bruno K. Öijer, HC Andersen m.fl togs upp. En stor bredd vad gäller litteratursmak i klassen. Dagen efter skrevs texter i Alunbrukets ruiner och vid ett blåsigt hav.

Läs mer »

Ölands folkhögskola segrade i fotbollsderbyt

På torsdagkvällen var det dags för det årliga derbyt mot Capellagården, en fotbollstradition med lång historia. Trots kraftiga regnskurar var stämningen på topp.

Efter att tidigt ha tagit ledningen såg det länge bra ut för Ölands folkhögskola. Bara minuten innan första halvlek lyckades Capellagården komma ikapp och kvittera till 3-3. Andra halvlek startade med stor beslutsamhet från folkhögskolans sida och efter några minuter stod det 4-3, ett resultat som skulle stå sig tiden ut, efter en avslutande halvtimme med mycket bra och sammanhållet spel. Detta var den andra segern i rad, dessförrinnan har Capellagården dominerat i nästan ett decennium.

Läs mer »

Dokumentärklassen 2012

Av Adrian Och Micke

Läs mer »

Det är nåt som händer på skolan

Man går inte säker på skolan. I parken har träden fått kjolar, eller är det inbjudningskort? När man går in på toaletten möts man av boktravar på handfat, golv och i fönster med ryggtexten "Skitlitteratur". Den lilla statyn på innegården har fått både rock och omsorg. I rökhuset har ballonger med färg exploderat; golv, väggar, och tak är ett enda fantasifullt färginferno (som får vaktmästaren att sucka) och i elevcaféet inbjuds man till fantasifulla teckningsutställningar där du själv kan ingå i bilden. Det är nåt som händer på skolan. Kanske bara en föraning om all den aktivitet som kommer att blomma ut under nästa veckas KONSTNATT som går av stapeln fredagkväll med början kl 18.00!! 

Läs mer »

Basår Design

Här är en film som vi i Basår Design satte ihop inför måndagsforumet den 3 september.

Läs mer »

Dags för sedvanlig brandövning.

Conny från landstinget berättade utförligt om brandrutiner. Efteråt blev det övning i hantering av olika sorters handsläckare.

Läs mer »

Konstskolan besöker documenta13.

Idag avslutar konstskolan 1 & 2 sitt besök på documenta 13 i Kassel. Efter en dag i Berlin och tre på documenta är det dags att åka hem och bearbeta intrycken .

Läs mer »

Kroppskännedom

Musikteaterskolan bjöd in Jonas Ahlberg som också undervisar på allmänna kursen. Det blev en spännande lektion om foten och benets muskulatur, om hur man kan hjälpa varandra med massage och hur man genom chi gong träning kan hitta kroppens mittlinje, sin egen fysiska balans, och utifrån den hämta alla sin rörelsekraft.

Läs mer »

Studiebesök till Karlevistenen

Idag har några ur allmän kurs besökt en av Ölands märkligaste runstenar för att ta del av både språkhistoria och vår äldre historia. Poserar gör Mattias och Karlevistenen.  

Läs mer »

Svaren är inte självklara!

Håll ögonen öppna för kvällsvernissage i Annexet.

Konstskolan II har haft genomgångar på nya projekt. På bilden ser vi Peter intill stolen, (pidestalen) med sina hittade modellstudier i lera. Frågeställningar om vad som är "tillåtet" att införliva i sitt projekt uppstod. Besök gärna Peters och Saras installationer som båda handlar om det egna arbetet i ateljén och om hur och vad man kan presentera som sitt arbete och eller sin arbetsprocess. Svaren är inte självklara.

Läs mer »

Bakdag i lill stugan

 

 Duktiga elever och lärare engagerade sig i muffins bakning som såldes i cafét.

Läs mer »

BESÖK PÅ BYTEATERN

Musikteaterskolan besökte Byteatern, Kalmar Läns Teater, där man bland annat fick träffa skådespelaren Lasse Sonnesjö som med sin docka Signe repeterade en ny föreställning. Signe har gjort stor succé i länet under senare år och Lasse Sonnesjö bjöd på några färska bitar ur den nya föreställningen "En stund till". Musikteaterskolans deltagare besökte även Kalmar teater som kommer att bli arbetsplats för det stora vårprojektet där en en helaftonsföreställning kommer att spelas 14 - 16 mars 2013.

Läs mer »

Freezer teaser

Adrian filmade och Micke och Jenny spelade.

Läs mer »

Eleverådsmöte 2012-09-04

Punkter som togs upp på mötet (Läs Mer för att se)

Önskemål om matsedel för vegetarisk/vegansk mat.Eftersom köket använder sig av råvaror, som har kort hållbarhet, är det inte möjligt att göra matsedel veckovis då maten bestäms på morgonen utifrån de råvaror som finns. Skulle man göra matsedel veckovis skulle det behöva vara hel och halvfabrikat istället. Dock kommer det att stå i köket vad det är för vegetarisk/vegansk mat för dagen. När det inte står något om laktos och gluten så är maten fri från det. Annars står det alternativ mat till allergiker framme.Telefonnummer till köket finns på skolans hemsida, och lärarna på skolan har det.Tallrikar, bestick och köksredaskap till internatet köper man själv. Det som redan finns i husen är sådant som lämnats kvar av tidigare elever.Det påpekades att flera maskiner är trasiga i gymmet. Står på dessa vilka som är trasiga, och det väntas reparation.Vid frågor och genomgång om hur maskiner i gymmet fungerar, kan man fråga Jonas Olsson (ordförande i elevrådet)Kom upp önskemål om gröt som alternativ till soppa. Vid sopp-måltider finns det alltid salladsbuffé att äta, som alternativ till maten.Önskemål om frallor att köpa till frukost för de som inte äter på skolan. Det går att ordna genom att man meddelar köket att man är intresserad av att köpa frukost, så kommer det finnas frallor att köpa nere i matsalen innan första lektionen.Önskemål om att låna Lillstugan på helger att laga mat i, eftersom internatens kök är små. Det kan man göra genom att låna nyckelkort i receptionen på fredagen.Kom upp förslag om att hyra cyklar på skolan, men skolan kan dock inte ansvara för detta.Mailadress till kontaktpolitiker inom kommunen: Karina.Helmersson@centerpartiet.se  Nästa elevrådsmöte är tisdag 11 september kl 10.00 i Lillstugan.
Läs mer »

Nytt konstverk på länssjukhuset i Kalmar.

Lina Selander har just skapat en helt "ny värld" i och runt sjukhusskolan inne på Kalmar länssjukhus. Hon har jobbat på flera plan med arkitekturen, bland annat genom att färgsatta takpaneler på ett rytmiskt och distinkt vis och genom att hänga specialframställda tyger som rumsliga avgränsningar på två ställen. Till detta har speciella fotografier skapats som placerats i korridor och utanför ingången.

Bilden till vänster om entrén är hela 180 cm hög och är placerad i en ljuslåda. Om man har vägarna förbi sjukhuset så kan man se ljuslådan strax intill biblioteket. För sjukgymnastiken inne på samma avdelning har även ett unikt ljudverk komponerats. 

Bekanta er gärna med Lina Selanders arbeten på hennes hemsida: http://www.linaselander.com/

Meddelande om invigning och mer information kommer längre fram.För frågor kontakta Johanna Karlin, projektledare, 0485-564430

Läs mer »

Nytt konstverk på sjukhuset i Oskarshamn.

Maria Jonsson har just färdigställt ett nytt konstverk för Oskarshamns sjukhus. Projektet är ett av flera platsspecifika arbeten som olika konstnärer jobbat och jobbar med just nu. Uppdragsgivare är Landstinget i Kalmar län. 

http://meaxylon.wordpress.com/2012/08/31/public-art-oskarshamn-hospital/

Läs mer »