Behörighetskursen och hälsa på utflyktsvecka

Läs mer »

Not here

"Inte Här"

Projektet "Not here" har under tre veckor utvecklats som ett samarbete under ledning av konstnären och curatorn Vladimir Us från Moldavien och grupp studenter och lärare från Ölands Konstskola II.

Gruppen har diskuterat olika aspekter av det offentliga rummet med utgångspunkt från omgivningarna i Skogsby Öland.

Kontakta gärna Johanna karlin eller Jörgen Platzer för mer information.

Installationen pågår fram tom den 3 juni.

Läs mer »

Fina projektredovisningar

"Norway today" av Igor Bauersima var en av två fina föreställningar som visades av musikteaterskolans elever under veckan. Föreställningarna har vuxit fram som egna projekt under hela terminen. Ellen Andersson regisserade varsamt Amanda Rahm och Peter Hjelm i en dansteaterföreställning. I den andra föreställningen arbetade Elin Olofsson och Ken Sörensen fram en scenföreställning som blandade video och teater på ett spännande sätt.

Läs mer »

Fler deltagare antagna till högskoleutbildningar

Ett STORT grattis till Amanda, Alexander, Elin, Gustav och Pontus på Basår Design! Amanda har antagen till Borås Textilhögskola. Alexander, Elin och Gustav har blivit antagna till Mittuniversitetets industridesignutbildning i Sundsvall. Och Pontus har blivit antagen till industridesign på Konstfack.

Vi önskar dem lycka till!

Bilder: Amanda arbetar med tuschillustration. Alexander målar självporträtt. Elin skissar av komposition. Gustav arbetar med bärbar form. Och Pontus sammanställer sina arbetsprover.

Läs mer »

Antagna till Musikteaterskolan 2012-2013

Emma Hallberg, Åtvidaberg, Oscar Bohlin-Cathcart, Vagnhärad, Jenny Forsberg, Härnösand, Sebastian Paulsson, Billdal, Tove Blomdahl, Hyssna, Emma Siljebråt, Eskilstuna, Dennis Dahlberg, Trelleborg, Anna Höglund, Linköping, Pär-Martin Johansson, Mjölby, Jakob Olausson, Björklinge, Matilda Holgersson, Växjö, Robin Klasson, Bjärnum, Paulina Monzón, Lund, Ellen Norberg, Karlskrona, Nicolina Palmcrantz, Bollnäs, Tove Fridman, Markaryd, Ida Maria Lundström, Malmö, Ellen Melia, Vellinge.

Läs mer »

Ansökningar

Vilket rekordår vi har i ansökningar till allmänna kurserna i år - kul!

Om du är sugen men ännu inte sökt, skicka in en ansökan trots att ansökningstiden gått ut. Du kanske får plats i alla fall.

Läs mer »

Junior möter senior!

Charlotte 11 år från Bredsätra pryade två dagar hos Johanna Karlin. Just denna vecka var det workshop, "expansiva övningar" med seniorakademien. Charlotte sov i bilen på väg hem från jobbet och har kommit fram till följande vad det gäller framtiden: Hon vill inte bli lärare!.......oops.

Läs mer »

Lerhästen

Denna vecka jobbar Hälsa och Livskvalite ihop med skrivarklassen. Vi har gästlärare Johan och Malin. Vi ska skriva texter eller göra bilder om motstånd, eld och häst. Gästläraren Johan fick lägga ifrån sig pennan en stund och ta tag i en yxa och hugga ved, medan vi andra grävde en grop och samlade in ris. Sen var det det stora ögonblicket inne. Vi på hälsa hade gjorde en lerhäst en vecka förra terminen. Och den skulle vi bränna men den var för stor för ungen här på skolan. Så vi försökte att göra som de gjorde förr i tiden. Hur det gick, bilderna talar sitt tydliga språk!

Läs mer »

grattis till daniel gustavsson på musikteaterskolan som antagits till nycirkusutbildning i köpenhamn

Musikteaterskolans deltagare Daniel Gustavsson gjorde bra ifrån sig på sin audition till AFUK (Akademin för otämjd kreativitet) i Köpenhamn, och är nu antagen till deras nycirkusutbildning. Artistlinjen arbetar med modern NY-CIRKUS och fysisk performance, en blandform av traditionell cirksuträning och sceniska förteställningar. Cirkusträningen är benhård och kräver koncentration, samarbete och motivation. Grattis Daniel!

Läs mer »

Grattis, Julia!

Ett stort grattis till Julia på Basår Design som har blivit antagen till Tillskärarakademin i Göteborg. På bilden ser vi ett av Julias textila projekt.

Vi önskar Julia lycka till!

Läs mer »

Vi gratulerar elin rusk som antagits till teaterhögskolan i malmö

Elin Rusk började på Musikteaterskolan 2006 och gick det första grundläggande året samt ett andra fördjupande år. Efter tiden på Öland studerade hon språk i Tyskland ett år, och kom därefter in på Skara Skolscen. Nu väntar tre år med intensiv utbildning på Teaterhögskolan i Malmö. Grattis Elin!

Läs mer »

Konstskolan 1 ställer ut

Läs mer »

En utställning i det offentliga rummet – VAD DET NU ÄR FÖR NÅGOT?

Konstskolan II avslutar sin avgångsutställning med att delta med ett ett nytt verk i sommarens nya utställning. Missa inte Emmeli Perssons performance 12.00 lördagen den 19 maj.

Efter internationell konferens och workshop med konstnären och curatorn Vladimir Us från Moldavien har delar av klassen skapat ett nytt fantastiskt verk med flera delar. Uppståndelsen lär inte vänta på sig! 

Deltagande konstnärer:  Heath Bunting, Klas Eriksson, Calle Holck, Gustav Hellberg, Ingela Ihrman,Johanna Karlin, Emmeli Person, Jörgen Platzer, Kris Zwirblis och Vladimir US m fl.  

Dessutom deltar elever från Ölands konstskola II i ett offentligt samarbetsprojekt  

Plats: skiftande platser i Kalmar

En utställning i det offentliga rummet – VAD DET NU ÄR FÖR NÅGOT?Handlar om att testa och pröva den sfären som vanligtvis betecknas som det offentliga rummet, men vad är det egentligen? När man i Sverige diskuterar konst i det offentliga rummet syftar man på permanenta konstverk, gärna placerade utomhus, som i rondeller. Men de offentliga gemensamma rummen kan också vara bibliotek och museer, privata shopping gallerier eller referera till media och den digitala sfären. Under vilka betingelser fungerar konst i dessa skiftande sammanhang.Utställningen har som syfte att utifrån de förutsättningar som ges i Kalmar ställa frågor om konstens möjligheter i den offentliga sfären.  Vissa verk kommer att vara osynliga, andra saker kommer inte att kännas igen som konst. Några bidrag varar bara några minuter, andra pågår hela sommaren.  En utställning i det offentliga rummet – VAD DET NU ÄR FÖR NÅGOT? är en del av Art Line, ett internationellt konstprojekt som pågår 2011  ‐2013. 14 partners från fem länder är involverade frånSouth Baltic regionen.  

Läs mer »

Tree Climbing Fredag 18 maj, kl. 16.00

Workshop med konstnär Heath Bunting.

Samling entrén Kalmar konstmuseum. Workshopen varar ca 2 h och sker utomhus. Ingen anmälan behövs. Språk: engelska.

Workshopen är att ses som en kollektiv handling som går ut på att klättra i träd. Bunting genomför också besläktade workshops som Fence climbin som handlar om klättring i urbana miljöer, t ex klättra över stängsel. Dessa workshops kan ses i helhet i ett mer övergripande arbete om att individen måste ta egenmakten och initiativet i det offentliga rummet, och motverka krafter som vill kontrollera det.  

 

Söndag 20 maj, kl 12:00 – 18:00 Lawfull IdentitiesEn identitet är ett föränderligt object som är ett resultat av förhandling mellan andra individer, organisationer och institutioner vilket formaliseras i dokumentation, handlingar och ägodelar. I denna workshop visar Bunting hur man kan skapa sin egen legala identitet. Bunting visar hur identitet kan konstrueras över tid och skapa korsrelationer inom ett nätverk som i slutändan bekräftar den nya identiteten som verklig. I slutändan kan alla människor skapa legala nya identiteter men nya namn, adresser och kontokort.  Plats: biblioteket, Kalmar konstmuseumOBS: utan kostnad, men endast 20 platser: anmälan till Maiken Fohlin maiken.fohlin@kalmarkonstmuseum.se

Läs mer »

Sista dagarna!

Missa inte utställningen på Kalmar konstmuseum. Sista dag nu på lördag. Håll även ögonen öppna för vernissager och workshops i helgen. 

Läs mer »

Kajsa strikes again!

Som om inte en plats på den prestigefyllda konsthögskolan i Hamburg skulle räcka. Kajsa Nylander på Konstskolan II har just fått antagningsbesked från Konstfack och kallelse till intervju både i Oslo och Trondheim. 

Vi önskar dig lycka till och hoppas du klarar av att välja i slutändan..

Bilden är tagen på Kalmar konstmuseum 2011 och visar videokonstverket  It's my party av och med Kajsa Nylander. Foto Kajsa Nylander.

Läs mer »

Evolutionslära och orkidéer

Hälsaklassen fick en intensiv dag i genetikens och evolutionsbiologins tecken. Vi besökte Stora Alvaret strax söder om skolan och studerade hur denna världsunika miljös orkidéer utvecklats i samevolution med sina pollinerande insekter. På bilden detaljstuderar Anna, Fredrik, Johanna och Priscilla den för Öland och Gotland unika göknyckeln (Orchis morio = den dumme/narraktige testikeln), en av de tidigaste orkidéerna, som med doft och färg lockar insekter till sig utan att bjuda på något i gengälld.

Efter alvarvandringen blev det besök på Station Linné, bara 800 meter från skolan, där man i ett mångårigt projekt fångat, och nu sorterar och så småningom artbestämmer små och dåligt kända insektsordningar som myggor och steklar. Man har hunnit grovsortera hälften av i runda slängar 80 miljoner insamlade insekter. Än så länge har bara en mindre del hunnit artbestämmas men ändå har omkring 500 nya arter för vetenskapen hittats. Det är en nästan obegriplig siffra. Till exempel motsvarar det summan av alla arter fåglar som någonsin påträffats i Sverige. Inte dåligt att ha ett av världens mest framgångsrika taxonomiska vetenskapsprojekt och Sveriges rikaste orkidéängar alldeles runt husknuten!

Läs mer »

Greta och Ingrid hälsar Oskar välkommen!

Fd. Ölands folkhögskoleelev Oskar Hult som började på basår design, året efter på Konstskolan II, kom in på HDK, misstrivdes, hoppade av, skaffade ateljé och simsalabim!! - nu börjar på Mejan! Kungliga konsthögskolan.

Det är roligt att se att trägen vinner. Jag hoppas det kan vara uppmuntrande för alla som ännu inte vet vad de vill, eller som inte kommit in någonstans detta år, att fortsätta jobba på. 

Grattis Oskar.

Läs mer »

Behörighetskursen på nya äventyr

Läs mer »

utflykt till Värnanäs och kolonilotter i kalmar

Hälsa och livskvalite har var och sett på den engelska trädgården i Värnanäs och kolonilotter i Kalmar. Fika korgen var med. Läste en del dikter.Skriva upp vad man upplevde med sina sinnen i trädgården. Bla var det en bur med en fågel i, bord och stolar som det stod dikter på mm.

Läs mer »

Utflykt till örtträdgårdar

Hälsa och Livskvalite har varit till stora Frö och Capellagården i Vickleby och sett på hur olika örter ser ut. Vi har valt 5 st örter var som vi ska redovisa nästa fredag. Vi har också börjat med att rensa kryddgården här skolan. Där fanns det över 52 olika sorters örter. Bla basilika, curryplanta, kungsmynta, lavendel, rosenrot med mera.

Läs mer »

Från Berlinbiennalen till Skogsby.

Kalmar konstmuseum i samarbete Ölands Folkhögskola avslutade igår en tvådagars konferens om konst i det offentliga rummet. Konferensen hölls på på Ölands Folkhögskola med en spännande talarlista som inbegrep Łukasz Surowiec från Polen, just nu aktuell med ett verk på Berlinbiennalen: Berlin-Birkenau.

Bunker i Berlin med björkar härstammande från Auschwitz

Konferensen heter "Do we really need yet another piece of public art?- Towards a new approach on art in public spaces" Bland talarna fanns också den välkände Lars Vilks som berättade om Arks och Nimis exempel på konst i det offentliga rummet.. Läs mer om talare och  innehåll>>

Läs mer »

Fest på skolan förgylldes av fin jazz från Fridhem

Läs mer »

Holy Cow!

Under lördagens öppet hus färdigställde behörighetskursen en ko i naturlig - nåja, liten naturlig storlek. Täckt med en hel massa info om denna människans mångtusenåriga följeslagare. Nu väntar fest på temat alter ego. Kul, men inte lätt!

Läs mer »

Guest teacher Vladimir Us

We are happy to inform about our visting artist and curator Vladimir Us at Konstskolan II.

Vladimir will start up a workshop during his time here. Please look into the project Oberliht below.

http://plic.oberliht.com

Vladimir US

Revista la PLIC   |   director de proiect

Läs mer »

Landart

Basår design har arbetat med landart. En konstform där man skapar skulpturer, mönster eller uttryck med hjälp av material från en specifik plats. Idén var att testa hur landart kan användas för att skissa på nya designprodukter. Landart tillhör den plats som den skapas på, och därför flyttar man sällan på sina verk. Redovisningen blev därför en trevlig vandring i solen mellan olika design / konstobjekt kring skolan.

Landart kan ta många olika uttryck - från budskap i gräsmattan, till lampskärmar och chips i träden:)

Läs mer »

Kom och gå våran tips promenad på Lördag 5 maj

Vi på Hälsa och Livskavlite har gjort en runda med frågor om hälsa, natur, skolan och Öland. Start och mål är vid discogrottan. Alla som går rundan och lämnar in sin kupong får en laktosfri chokladboll. 

Läs mer »

skulpturworkshop

Konstskolan I har just startat en skulpturworkshop i östra ateljén i Konstens Hus.

Kom gärna förbi och följ utvecklingen!

Läs mer »