Vanliga frågor
Ansök nu

NÅGRA AV DE VANLIGASTE FRÅGORNA TILL SKRIVARSKOLAN

Vem riktar sig kursen till?

Skrivarskolan distans passar dig som verkligen vill satsa på ditt skrivande. Kursen håller en hög takt och det är viktigt att du är motiverad. Att skriva igenom en berättelse från början till slut är utvecklande i sig. Det är först då det går att prata om komposition och helhet. Därför är målet att varje kursdeltagare till slutträffen ska ha färdigställt ett råmanus, som där diskuteras under ett långt textsamtal. Ibland behöver manuset därefter arbetas om flera gånger. De insikter och den kunskap du fått under kursens gång kommer vara dig till stor hjälp, även efter kursens slut.

Har några av era deltagare publicerat sig senare?

Flera kursdeltagares manus har senare publicerats av förlag. De senaste åren har bland andra dessa kommit ut med romaner: Flora Wiström (Bonnier Carlsen), Hanna Rut Carlsson (Norstedts), Hanna de Canesie (Natur & Kultur), Nioosha Shams (Bonnier Carlsen), Lin Engdahl (Modernista), Clara Clementine Eliasson (Romanus & Selling) och Matilda Gunnarsson Rathsman (Opal), Elin Bengts (Nona), Nadine Mackell (Cappelen Damm), Lina Kumlin (Romanus & Selling), Jenny Elfving (Historiska media), Emeli Mårtensson (Forum). 

Hur många deltagare har Skrivarskolan Distans?

15 stycken.

Hur många söker till kursen?

Till läsåret 2023-2024 drygt 60 sökande.

Vad innehåller de två obligatoriska träffarna?

Båda träffarna sker på Ölands folkhögskola.

Vid introduktionsträffen, fyra dagar, är det främsta syftet att deltagarna ska lära känna varandra. Under dessa dagar går vi också igenom hur konstruktiv textkritik kan ges och för samtal om den kreativa processen. Dessutom sker gruppindelning, 5 i varje grupp, där gruppdeltagarnas projektbeskrivningar och texter diskuteras.

Inför slutträffen ska det skrivna materialet under året sammanställas av var och en, och diskuteras i smågrupper. 

Var bor man under träffarna?

Vi kommer att förboka platser på vandrarhem, som ligger på gångavstånd från skolan. Mat serveras på skolan till en låg kostnad. Vill man bo mer enskilt går det att boka övernattning i Färjestaden, där det finns hotell. Färjestaden ligger 3 km från Skogsby och cyklar kan hyras av skolan.

När är dessa träffar?

Vid terminsstart: 19-23 augusti 2024 (Ankomst måndag kväll 19.8, middag på skolan.)

Slutträff: 26-30 maj 2025

Inspirationsträff: Stockholm, i slutet av januari. Vi besöker förlag och agentur i Stockholm, går på teater/museum eller dylikt samt umgås och diskuterar.

Måste man arbeta med ett skrivprojekt för att få komma in på kursen?

Ja, vi har ingen grundkurs för närvarande.

Kan man söka till två år på en gång?

Nej. Den som vill gå ett andra år måste söka igen och är inte garanterad en plats. Vi strävar varje år efter att sätta ihop en klass som ska fungera väl tillsammans och ha utbyte av varandras projekt och erfarenheter. 

Hur går gruppsamtalen till?

Vi använder Basecamp som är en plattform för distansarbete. Enligt ett rullande schema skickar deltagarna in texter till sitt grupprum. Det är 5 deltagare i varje grupp. Inom ett visst antal dagar ska man skriftligt ge respons på de andra deltagarnas texter.

Hur går handledningen med författare till?

Handledaren ringer upp var och en av deltagarna, och har föreslagit tider för detta via Basecamp. Om tiden passar sitter båda med manuset framför sig och går igenom texten via telefon. Om man befinner sig utomlands används google meet eller liknande.