Du är här: Blogg

Välj skribent:

Blogg

2016/08/24

Att bygga en kupol tillsammans

Idag har Allmän kurs och kursen Företagsam framtid gemensamt byggt en geodesisk kupol av hasselgrenar. Bygget tog hela dagen och resultatet blev lysande. Fantastiska saker man kan bygga tillsammans!

2016/08/15

Välkommen till Musikteaterskolan

Måndag den 22:a augusti sparkar året igång för hela skolan! Musikteaterskolan välkomnar varmt alla nya deltagare i första årskursen och de kära återvändarna i årets andra årskurs. På bilden syns dock deltagare från åren 2005-2016 som samlades för en återträff i början av sommaren. Nytt för i år är att Mia Nilsson är kursledare för årskurs 1 och Johan Bernander kursledare för årskurs 2. I övrigt kommer deltagarna att möta Marie Thunborg, Tomas Forssell, Thomas Hertzman, Helena Martinsson och många andra spännande gästlärare.

2016/07/14

Succé för föreläsningen om Sandbyborg!

Igår kväll hade vi en föreläsning om Sandbyborg med Ludvig Papmehl-Dufay som är arkeolog och har deltagit i utgrävningen av Sandbyborg. Det blev fullsatt och vi slog rekord för våra sommarföreläsningar. Ludvig lotsade pupliken genom Sveriges och Ölands järnålder samt kontakterna med Rom, samt visade vad utgrävningarna hitintills har gett för fynd. Många skelett, smycken och andra föremål. Det fynd som har fått mycket uppmärksamhet i år är glasfynden.

Föreläsning om Sandbyborg kan förhoppningsvis bli en tradition under tiden som utgrävningarna pågår.

2016/07/13

Stenhuggarkurs och Makrofotografering är två av veckans kurser

En av årets nya kurser är Makrofotografering med fotografen John Hallmén. Kursen blev snabbt fullsatt och kommer säkert bli en återkommare. I den kursen ligger fokus på att fotografera naturen nära och därefter arbeta med bilderna med hjälp av en teknik som kallas stackning.
Stenhuggarkursen med skulptören Anders Lundgren, är en omtyckt kurs som vi har haft i många år. I den kursen arbetar kursdeltagarna med att bearbeta öländsk kalksten med hammare och mejsel.

2016/07/12

Kurserna Akvarell och Inre yttre landskap

I kurserna Akvarell/färglära och Inre yttre landskap är deltagarna i full gång med att måla och lära sig mer om tekniken bakom. I akvarellkursen får deltagarna kunskap om både praktiskt och teoretisk färglära samt måleriövningar. I Inre & yttre landskap upptäcker de både sitt inre och yttre landskap och gestaltar detta.

2016/07/07

Jester's Hope och lyrik

På onsdagkväll spelade David Adam & John Leo Carter i konstellationen Jester's Hope på folkhögskolan. Inledde gjorde Sara Hallström och Johan Nordbeck med poesiuppläsning, ackompanierad av en av poesikursens deltagare eller bandet. Så som sig bör, ordet lyrik anspelar ju på att det är en text som ska understödas av spel på lyra. Och på engelska betyder ordet lyric fortfarande låttext. Uppskattad crossoverkväll som sent kommer glömmas.

2016/07/06

Tage E. Nilssons stipendiefond delas ut i Strömstedtsalen

På tisdagskvällen delades Tage E. Nilssons stipendium ut. I år delades det ut till konstnären Per Skogler. Stipendiet delas ut till konstnärer som tolkar Öland utifrån ett eget personligt perspektiv. Åke Holm (rektor) och Jörgen Platzer (konstnär, lärare på Konstskolan II) delade ut stipendiet inför en till bristningsgräns fullsatt sal.

Denna veckan och nästa kan man se några av Per Skoglers målningar utställda i Konstens hus.

2016/06/30

Signerade matsal!

Idag bjöd Hansabygg in personalen på skolan för att lämna ett litet avtryck i den nya matsalen. Bakom väggar och gipsskivor finns snart väl dolda hemligheter i ord och bild. För där finns de förmodligen kvar länge, länge. Till skillnad från ett blogginlägg - vars livstid förmodligen är betydligt kortare. Vi bjuder på små glimtar av våra runstenar, trojanska hästar och avtryck. Tack för tårtan!

2016/06/29

Pippi på rymmen!

Idag fick vi spontanbesök av regissören Reine Lööf och skådespelerskan Anna Gunnarson. Reine har regisserat barnföreställningen Pippi Långstrump, som igår hade premiär på Kalmar Slott. För länge sedan undervisade Reine hos oss på dåvarande teaterskolan (blev senare musikteaterskolan). Anna var elev här det år musikteaterskolan startade, och har sen dess synts i både teaterföreställningar, filmer och på teve (Partaj).

2016/06/27

Sommarkurserna i full gång!

Nu har årets sommarverksamhet börjat och skolan är åter igen full med kursdeltagare som vill lära sig mer. I tre veckor kommer 18 kurser att gå på skolan och varje vecka kommer nya deltagare till oss. Nu är det full fart igen!

Den här veckan har vi kurserna: Fotografiskt berättande I, Skrivarkurs, Sjung ut, Tecknarkurs - grundkurs, Workshop i grafik och Landskapsmålning med kritor.